Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Bouw je eigen brug!

Ik ben een fan van lijstjes. Dat komt waarschijnlijk van vroeger, van de tijd dat ik zomers op zaterdagmiddag op het grasveld met mijn transistorradiootje naar de Veronica Top 40 luisterde: Wie staat deze week nummer 1? The Beatles, The Stones, The Cats, the Who of The Golden Earring, ..?

Mijn voorkeur voor lijstjes is niet uniek. Het maken van lijstjes zit verweven in onze maatschappij, in ons huidige bestaan. Alles lijkt bijna een competitie. Denk aan sport, maar ook aan acties als Best shop in Town, de Slimste Mens of de meest Favoriete Werkgever. Deze laatste lijst, jaarlijks gepubliceerd in Intermediair (in 2020 voor de 19de keer), triggert me. Welk bouwbedrijf staat in die lijst en op welke plaats? Mijn verwachtingen zijn hoog. Want onze sector is toch razend interessant: een enorme bouwopgave en je kunt al je ambitieuze plannen om de klimaatverandering aan te pakken in de praktijk brengen. Er ligt een geweldige uitdaging. Stap op die trein, zou ik tegen al die jongelui willen zeggen.

Het beeld is dat de bouw nog steeds zwaar werk is in de buitenlucht.

De lijst van Intermediair vertelt mij iets anders. Na een grote olie-, een vliegvaart-, een internetbedrijf en vele anderen kom ik pas op plaats 47 de eerste bouwer tegen. Scrol ik verder, dan tref ik de 2de bouwer op plaats 87 aan. De bouw staat er volgens dit imago-onderzoek niet zo goed op. De sector spreekt jonge, hoogopgeleide mensen te weinig tot de verbeelding. Hoe komt dit? Op internet tref je vele onderzoeken aan over dit thema. Ik heb onderstaand een aantal punten verzameld:

 • Crisis gevoelig. Een negatieve beeld is ontstaan uit de recentelijke kredietcrisis waarin 70.000 mensen de sector hebben moeten verlaten;
 • Kwaliteit van het werk. Het beeld is dat het nog steeds zwaar werk is in de buitenlucht, waar je moe van wordt en vaak ziek;
 • Hoe verkopen we onszelf? Hebben we voldoende aan marketing gedaan? We komen bijna alleen in het nieuws als er negatieve zaken te melden zijn. Blijkbaar zijn we er niet zo goed in om al die mooie kanten van de bouw uit te venten.
 • Traditioneel. Welke ontwikkelingen spelen er binnen onze sector? Of hebben we een traditioneel, conservatief imago waarin we al decennia dezelfde dingen doen? We worden geroemd om vakmanschap, maar is dat nog wel ‘sexy’ genoeg in deze tijd?
 • Onbekend is onbemind. De jeugd speelt niet meer met Lego.

Dat laatste is natuurlijk wel waar. Wie van ons heeft er niet met Lego gespeeld en is er door geïnspireerd? Waarschijnlijk heeft menigeen van onze ouders de steentjes nog bewaard in schoenendozen op zolder. Of zit het hem in het feit dat we vroeger veel meer hutten bouwden en veel meer buiten speelden? Wie zal het zeggen. 

Laten we samen die negatieve modus doorbreken, laten we inspireren.

Maar laten we het eens omdraaien. Laten we de mooie zijde van ons vakgebied meer voor het voetlicht brengen. Ik heb zelf alvast een aantal punten geselecteerd:

 • Een mooie carrière bouwen. De bouw biedt volop carrièrekansen. Je kunt er met je hoofd werken, met je handen of beide. Je kunt onderaan de ladder beginnen en doorgroeien. Er zijn vele opleidingen die je na je studie kunt volgen.
 • De bouw wordt steeds innovatiever. Het gaat echt niet meer alleen om de technische vraagstukken. Gedreven door een andere vraagstelling en door hogere milieu-eisen worden bedrijven gedwongen verder te innoveren. Organisatorische vraagstukken spelen daarbij een grote rol. Begrippen als lean, ketensamenwerking, procesoptimalisatie, logistiek, industrialisatie en prefabricatie zijn dagelijkse thema’s. We zien een ontwikkeling van werken op de bouwplaats naar werken in de fabriek met een snelle montage buiten.
 • Veel meer ICT. Binnen de sector groeit de automatisering steeds meer waardoor complexe informatievraagstukken geen probleem meer zijn. De ontwikkeling van BIM, CAD-tekenen en de ontwikkeling van standaarden binnen het vakgebied maakt de huidige bouw high-tech.
 • De bouw is mensenwerk. De complexiteit van de vraagstukken is groot waardoor je met veel andere disciplines de juiste oplossing moet bedenken. Dat vraagt om mensenkennis en de kwaliteit om samen te kunnen werken. Daarnaast zie je ook steeds meer vrouwen instromen, ook in de traditionele mannenberoepen. Zij vinden ook hun plek binnen de bedrijven. Zo zit de HRM-manager naast de directeur.
 • Meer verantwoordelijkheid biedt kansen. Nieuwe wetgeving geeft bedrijven meer en andere verantwoordelijkheden.   
 • De bouw pakt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Meer social-return, meer verbinding met maatschappelijke partners, een enorme rol binnen de Nederlandse klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen vormt een belangrijke legitimatie voor ons bestaan.

Waarom gaan we dit verhaal niet vertellen? Op feestjes, op verjaardagen, op partijtjes, strooi met enthousiasme voor je werk. We hoeven ons daar toch niet voor te schamen? Niet zo bescheiden. De bouw is toch de motor van onze economie? Laten we samen die negatieve modus doorbreken, laten we inspireren. We hebben een eerlijk verhaal te vertellen zonder fake-news of complottheorie.    

En zorg daarmee dat weer meer jongeren geïnteresseerd raken. Ga eens naar de scholen, de universiteiten en de hogescholen, daar zitten de high-potentials. Bied jongeren een mooie stageplaats in je bedrijf, geef studenten een inspirerende afstudeeropdracht. En leer van deze jongeren, laat je inspireren. Bouw je eigen brug om verbonden te blijven met de omgeving!

 

Reacties

Ruud Schuttel - BAM Wonen 12 februari 2021 09:27

Nou, nog net binnen de top 50. Het zegt zeker iets over het imago van de bouw, terwijl er fantastische mogelijkheden binnen de bouwbedrijven liggen met mooie uitdagingen op alle gebieden, van marketing tot en met logistiek. Gelukkig zie ik binnen onze organisatie maar ook andere grote bouwers zoals TBI regelmatig trainee's die aan allerlei onderdelen van het bedrijf mogen proeven. Zonder uitzondering zijn dat veelbelovende jongens en meisjes, die door de organisatie gekoesterd worden als mooie groeibriljantjes. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om hun. Voor alle medewerkers binnen de bouw van timmerman tot bedrijfsleider proberen we een goed gewaardeerde job in een mooie, duurzame en veilige werkomgeving te bieden met voldoende ontplooiingsmogelijkheden.

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren