Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Bijvangst

Sla de krant open en er lijkt nog maar één onderwerp te zijn. Ook de TV met haar journaal, actualiteiten- en praatprogramma's hebben het nog maar over één ding, Corona. Blijkbaar zit de angst er goed in. We weten niet wat eraan komt, wat ons te wachten staat.

Tot afgelopen maandag. Google meldde dat de lucht boven China opgeklaard is. Letterlijk dan wel te verstaan. De verschillende rood getinte vlekken boven haar landgebied waren tot wit verbleekt. Waarom? Omdat de economie (bijna) tot stilstand is gekomen. Minder productie, minder vervoer, minder energieverbruik en CO2-uitstoot. Wat een mooie bijvangst in deze bange tijden!

Dit zal echter van korte duur zijn. De Chinezen zijn trots op hun anti-Corona maatregelen (het ergste is achter de rug) en zullen binnenkort hun fabrieken wel weer volop laten draaien. Wereldwijde tekorten moeten snel worden weggewerkt.

Dat voelt goed, geen Corona meer, geen angst meer, het gaat weer goed met me. Of toch niet? Ik twijfel.

Accepteer ik dan meer uitstoot, afval, rotzooi en plastic soep? Ik heb toch ook recht op welvaart, gemak en economische groei! Maar kunnen we dan toch niet sneller gaan naar een milieu met alleen maar witte vlekken, all-over-the-world?

Eigenlijk word ik wel getriggerd door het opklaren van de lucht bij het eerste de beste virus. Dit zet wel zoden aan de dijk! Ik vraag me af hoeveel we extra moeten investeren om tot een duurzamere industrie te komen?

Ik kijk naar alle maatregelen waarmee we bezig zijn. Binnen mijn eigen organisatie slaat het denken langzaam om naar bewust handelen. Er is wel iets in beweging. Het gaat dan wel langzaam, maar het begin is er! En nu zie ik aan China dat het resultaat best snel om kan slaan.

Laten we vaart maken met de verduurzamingsoperatie. Dan gaat het nóg beter met me.

Ric Leenders
Manager Duurzaamheid bij Woningcorporatie Antares

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren