netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Vertrouwen moet je winnen en koesteren

di 6 jun 2017

Berrie Endevoets van Orly & Endevoets deed samen met André van der Wouw van Tiwos mee aan de Renda Banenruil. Op veel punten zijn ze het met elkaar eens, vooral als het gaat over vertrouwen.

4 april: bezoek van André aan Berrie

Ik moest al heel vroeg (7.30 uur) op het kantoor van Orly-Endevoets zijn, omdat Berrie mij had uitgenodigd voor een werkoverleg over een renovatiewerk in Utrecht. Het betrof een NOM-project in de particuliere koopsector. Een onderwerp dat mijn interesse heeft. Samen met Yuri van Bergen van de Bouwhulpgroep hebben we de projectvoortgang besproken. Wat mij op viel was de open transparante houding van Berrie. Projectbelang gaat bij Berrie voor eigen belang. Het kwam bij mij over als een erg prettige manier van samenwerken.

Na het overleg heeft Berrie mij een rondleiding gegeven door het kantoor en de werkplaats. Een werkplaats die uitermate netjes was. Alles is er heel gestructureerd en geordend. Wat ik van Berrie begreep was dat onder andere de verdienste van een ijverige werknemer die ze via social return hadden binnengehaald. In de werkplaats stond een ingerichte keet, die Orly Endevoets gebruikt als ontmoetingsplek en rustplaats voor bewoners tijdens de uitvoering van overlastgevende werkzaamheden. Een mooi initiatief.

Na de rondleiding heeft Berrie mij een visiefilm van zijn bedrijf laten zien. Na aanleiding daarvan hebben we gediscussieerd over bewonerscommunicatie en ketensamenwerking. Tiwos vindt echt contact met bewoners heel belangrijk. In de samenwerking draait het vooral om vertrouwen en loslaten. Berrie en ik zitten wat dat betreft duidelijk op dezelfde lijn. Ook op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen hadden we elkaar snel gevonden. Ik heb Orly Endevoets leren kennen als een bedrijf dat met de goede dingen bezig is, nuchter en erg sociaal.

’s-Middags heeft Berrie mij meegenomen naar een renovatieproject in Den Bosch. Ook hier heb ik weer gezien hoe netjes en gestructureerd Orly Endevoets werkt. Ook is mij opgevallen hoe betrokken Berrie is met zijn bedrijf. Omdat Berrie zelf op de steiger heeft gestaan, kan hij op het juiste niveau communiceren met zijn mensen. Hij geeft zelf aan dat hij nog wel moet leren om de uitvoeringszaken meer los te laten. Ik ben er van overtuigd dat hem dat gaat lukken.

10 mei: bezoek van Berrie aan André

Ik heb Berrie laten zien hoe onze corporatie is georganiseerd en wat onze visie is voor de komende jaren. Tiwos gaat voor “Echt contact” met de bewoners. Ik heb Berrie onze beleidsfilmpjes laten zien en vervolgens heb ik hem verteld wat onze vastgoeddoelen zijn voor de toekomst. We hebben het gehad over beschikbaarheid (nieuwbouwopgave), betaalbaarheid (lage huren) en duurzaamheid (energietransitie en circulaire economie).

Het huurbeleid van Tiwos is ook ter sprake geweest. Ik heb Berrie een spoedcursus huurregelgeving voor sociale woningbouw gegeven. Het viel niet mee om in op een eenvoudige manier uit te leggen wat wij verstaan onder streefhuren, aftoppingsgrenzen, inkomensgrenzen, passend toewijzen, etc. Berrie was onder de indruk van de vele facetten waar we mee te maken hebben bij het ontwikkelen en beheren van ons vastgoed.

Tijdens de rondleiding op ons kantoor heeft Berrie met verschillende mensen van Tiwos een praatje gemaakt. Ik was erg blij dat hij vertelde dat de kernwaarden van Tiwos (dichtbij, sociaal en gedreven) geen loze woorden zijn, maar ook echt zichtbaar zijn op de werkvloer.

Na de lunch heb ik Berrie onze gerealiseerde herstructurering in de wijk Jeruzalem en de Vogeltjesbuurt laten zien. Ook hebben we onze Nul-op-de-meter-woningen bezocht. Als afsluiting hebben we nog gesproken over strategisch voorraadbeheer en hoe Tiwos het planmatig onderhoud aanpak.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren