netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

'Badmeesters zwemmen niet' Anneroos Nigten

di 18 aug 2015

De Renda Banenruil is van start. Paul Terwisscha van Scheltinga van Woonbedrijf nam de afgelopen weken als eerste een kijkje in de keuken bij Caspar de Haan onderhoud & renovatie. Andersom kreeg Cas de Haan ook een blik achter de schermen bij de woningcorporatie.

Cas de Haan is directeur bij Caspar de Haan onderhoud & renovatie. Hij leerde veel van de managementstijl van Terwisscha van Scheltinga.

Dagboek van Cas de Haan – 15 juni 2015 – 17 juli 2015

We raakten al vrij snel in een persoonlijk gesprek over onze manier van leidinggeven, waarbij ik toegaf nogal eens wat bordjes hoog te houden. ‘Badmeesters zwemmen niet’, hield hij mij de spiegel voor. ‘Laat staan de directeur van het zwembad’. Dat zette me wel aan het denken.

Paul zijn manier van leidinggeven heeft me sowieso op ideeën gebracht. Hij gebruikt veel beeldspraak in zijn aansturing; verduidelijkt de theorie met ervaringen en verhalen. Als je met hem meeloopt, merk je dat het werkt. Het helpt mensen situaties beter te overzien en maakt zelfreflectie makkelijker. Zijn team is betrokken, de sfeer is goed en mensen nemen verantwoordelijkheid, net zoals bij ons.

Interne communicatie

Wat me opvalt is dat alle afdelingen goed weten wat er speelt en ik krijg ook sterk het idee dat iedereen dezelfde koers volgt. Dat had ik niet verwacht binnen een organisatie van deze grootte. Vind ik erg sterk. De interne communicatie is een ander sterk punt dat me opviel. Paul houdt na ieder concernoverleg een inloopuurtje, waarbij zijn afdeling kan binnenlopen voor de terugkoppeling van de vergadering. Mooi om te zien dat collega’s in en uit de bespreking liepen. Dat neem ik over.

Woonbedrijf is een professionele club. Trends zijn geen doel op zich, maar past de ontwikkeling binnen de koers van het bedrijf, dan pakken ze die zeker op. Kortom, ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Positief vond ik verder dat er – in vergelijking met ons – meer vrouwen op leidinggevende posities werken. Dat zorgt voor een goede balans. Dat neem ik zeker mee.

Invloed van politiek

Wat me ook opvalt is dat Paul makkelijk schakelt op politiek, strategisch, tactisch en menselijk niveau. Met deze eigenschap is hij verbinder van deze vier en ik denk van groot belang in een organisatie als deze. Belangrijk ook omdat de invloed van politiek op de organisatie, kijk bijvoorbeeld naar de Woningwet en gemeentebeleid, steeds groter wordt.

De Banenruil is een initiatief van Renda waarbij partners uit het kennisnetwerk enkele dagdelen met elkaar meelopen om elkaars organisatie beter te leren kennen. Medewerkers van corporaties kunnen bijvoorbeeld meelopen met een architect, aannemer of fabrikant. Andersom willen velen uit de bouwkolom graag eens meedraaien met corporatiemedewerkers om zo elkaars taal en cultuur beter te leren begrijpen.

Zelf interesse in een banenruil? Word partner van Renda.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren