netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Het is een feit: van douchehok tot badkamer in 36 uur

do 6 jul 2017

Een complete badkamer werd woensdagochtend 28 juni in een 55 jaar oude rijtjeswoning aan de Van Reedelaan in Renswoude gehesen, meldt de Gelderlander. De Utrechtse plaats had daarmee een primeurtje te pakken: voor het eerst in Nederland werd de Badkameruitbuikmodule (BUM), mede ontwikkeld door Renda-partner SlimRenoveren, toegepast. Dankzij de BUM kunnen bewoners 's ochtends nog een douche nemen en 36 uur later tandenpoetsen in een gloednieuwe badkamer.

Met name in huurwoningen met een kleine badkamer is de Badkameruitbuikmodule echt een uitkomst, laat Bart Rozemeijer, projectleider bij de gemeente Renswoude weten aan de Gelderlander. En daar zijn er ook nog eens ontzettend veel van: “Voorheen kon je eigenlijk alleen maar spreken van een douchekastje in deze huizen, nu is er op diezelfde plek een complete badkamer gekomen. Met ruimte voor een wasmachine en een toilet. Dat is met name voor oudere bewoners, maar ook voor gezinnen met kinderen een uitkomst."

De Badkameruitbuikmodule

Veel van de ruim één miljoen naoorlogse rijwoningen hebben een krappe douchecel op de eerste verdieping. De ruimte van nauwelijks twee vierkante meter bood vroeger ruimte aan een lavet en is daarna omgebouwd tot douchecel met douche en wastafel. Een toilet past er niet in, waardoor de bewoners 's nachts aangewezen zijn op het toilet beneden. Voor jonge gezinnen is dit niet zo'n probleem, maar voor ouderen wordt het nachtelijke uitstapje naar het toilet over een steile trap al snel vervelend.

Om boven een toilet en ruimere badkamer te realiseren, kan een slaapkamer opgeofferd worden. Dat is echter een ingreep die met veel overlast gepaard gaat. Bovendien is de woning daarmee niet langer geschikt voor gezinnen, een belangrijke doelgroep voor deze woningen voor de toekomst, wanneer oudere bewoners weer plaatsmaken voor nieuwe huurders.

Lees meer over de Badkameruitbuikmodule in de Renda Innovatiedatabase

Volgens Doris de Bruijn van Renda-partner SlimRenoveren is er inmiddels veel belangstelling van andere woningcorporaties. Doelstelling is om de hele plaatsing van de module in één of twee dagen voor elkaar te krijgen. Uit de eerste evaluaties van de pilot in Renswoude is gebleken dat dit in de volgende projecten zeker haalbaar kan zijn. Ook de kosten worden na evaluatie bekeken en gecommuniceerd.

Wil je contact met Doris de Bruijn, dan kun je haar mailen

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren