netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Alleen maar winnaars bij De Isolatie Uitdaging

woe 26 jun 2019

EWS, Qavity en Isoleren met Nanotechnologie zijn de drie winnende oplossingen van De Isolatie Uitdaging, de innovatiewedstrijd van de Utrechtse woningcorporaties Bo-Ex, Portaal en Mitros. De winnende idee├źn vormen een goede mix van oplossingen voor betere binnenmuur-, buitenmuur- en spouwmuurisolatie. De drie winnaars ontvangen ieder 20000 euro aan innovatiegeld. Daarmee kunnen zij hun oplossing testen en verder ontwikkelen in proefwoningen van de corporaties.

Gisteren, dinsdag 25 juni, was de finale van De Isolatie Uitdaging. De Utrechtse woningcorporaties Bo-Ex, Portaal en Mitros hebben hoge duurzaamheidsambities. De verduurzaming van duizenden sociale huurwoningen begint bij ‘een nieuwe jas’: een innovatie in gevelisolatie die de woningen geschikt maakt voor lagetemperatuurverwarming. Met betere gevelisolatie blijft de energierekening voor meer huurders betaalbaar en worden tienduizenden sociale huurwoningen duurzamer en comfortabeler. De huidige materialen en technieken geven overlast voor bewoners, zijn niet milieuvriendelijk en hebben te hoge kosten. Daarom deze Isolatie Uitdaging.

Een korte beschrijving van de winnende oplossingen:

EWS van VolkerWessels NieuwWonen
EWS (Electric Wall System) is in 1 dag, industrieel en no-regret te vervaardigen. Deze oplossing houdt de woonlasten gelijk en verhoogt het comfort met een lambda-waarde van 0,017 Wm2K. Het heeft een hoge luchtdichtheid, isoleert met minimale opbouwdikte en staat toe dat de bestaande kozijnen behouden worden. Er is geen bouwvergunning noodzakelijk.

Isoleren met Nanotechnologie van Vesta Chemicals, Barozzi Group en Svenska Aerogel
Door middel van pleisters en coatings met nanotechnologie kan een woning op een veilige en milieuvriendelijke manier met behoud van de originele constructie geïsoleerd worden. Met behulp van deze oplossing is er minder kans op schimmels, wordt de luchtkwaliteit geoptimaliseerd en het wooncomfort geoptimaliseerd.

Qavity van Qbuild en Cauberg Huygen
Qavity is een nieuw concept voor het na-isoleren van de spouw. Door gebruik te maken van vacuümtechniek in de spouw kunnen we woningen snel en betaalbaar voorzien van hoogwaardige na-isolatie. Deze oplossing van Qbuild en Cauberg Huygen laat de binnenruimte ongemoeid en met minimaal ongemak voor bewoners.

De andere finalisten, Isoleren zonder gedoe, de oplossing van Renda-partners elk® & caspar de haan, en Patchwork, de oplossing van CO2llectief – een samenwerking tussen Renda-partners Hagemans, SW, Talen en Wits – ontvingen € 5.000,-. De publieksprijs ging tevens naar het concept Isoleren zonder gedoe. Ook deze partijen gaan verder met het ontwikkelen van hun oplossing. Wordt vervolgt...

Aan de slag
De vijf finalisten werden gekozen uit veertig inzendingen, waaronder deelnemers uit het buitenland en samenwerkingen tussen verschillende partijen. De drie winnaars gaan de komende tijd in drie proefwoningen aan de slag met de doorontwikkeling van hun concept. Juryvoorzitter Diederik Samsom: “Het resultaat van deze Isolatie Uitdaging is hoopgevend, maar wat er hierna gebeurt is allesbepalend. De basis is gelegd, we hebben goede oplossingen gezien waar veel potentie in zit. Zaak is nu dat het niet bij één proefwoning blijft. De 40 inzendingen laten zien hoe belangrijk deze uitdaging is.”

Reacties

bekijk ook

Nieuws

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren