Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

5 Werelden, 1 gezamenlijk doel

In mijn persoonlijke missie om corporaties, haar huurders en de bouwwereld op een positieve manier met elkaar te verbinden, zie ik mooie ontwikkelingen. Bij renovatieprojecten wordt steeds vaker in de haalbaarheidsfase samengewerkt.

Er wordt gezocht naar een nauwe samenwerking. Door de asset eigenaar, vakspecialisten op het gebied van ontwerp, realisatie en onderhoud en bewoners. Maakbaarheid, bruikbaarheid en onderhoudbaarheid staan centraal. Niet langer is de eenmalige renovatie belangrijk. Met name ook de periode na oplevering staat tegenwoordig al vroeg in het proces in de schijnwerpers. Deze periode duurt vaak 25-40 jaar maal de periode van de renovatie zelf. Zo gek vind ik dit niet, u wel? Nadenken over een langere periode van betrokkenheid vraagt natuurlijk wel om een andere mindset en gedragsverandering van alle partijen. Gaat dit nu al vanzelf? Zeker niet. Als ik individueel met mensen spreek, valt mij op dat zij over het algemeen best bereid zijn om te veranderen. Alleen taken loslaten waar zij altijd verantwoordelijk voor zijn geweest vinden velen nog niet zo gemakkelijk. Best logisch vind ik; iets “verliezen” doet immers pijn. Aan de andere kant zie ik dat het mensen ook weer ruimte geeft. Ruimte om die dingen te gaan doen waar je echt goed in bent en leuk vindt om te doen. Oog hebben voor elkaar en respect hebben voor elkaar is belangrijk in deze tijd. In openheid en vertrouwen met elkaar omgaan; de praktijk is nog weerbarstig.

Desondanks mag het resultaat van de mooie ontwikkelingen die ik zie er zijn; meer duurzame, comfortabele woningen tegen betaalbare woonlasten voor de eindgebruikers. Met voor de zakelijke partijen een gezonde balans tussen maatschappelijke en financiële doelstellingen. Samenwerking loont!

We zijn er nog niet. Wat ooit een droom was, begint meer en meer werkelijkheid te worden. Door project overstijgend en langjarig samen te gaan werken kan nog veel meer bereikt worden, is mijn overtuiging. Mijn persoonlijke missie zet ik dan ook voort, iedere dag weer .

De bouwkolom is aan het kantelen, een win-win situatie voor alle betrokkenen. Ik kan en mag uit eigen ervaring spreken. 5 werelden, 1 gezamenlijk doel; mooi toch!

Reacties

Erik van den Boogaard - Peilon B.V. - PlusValu 10 april 2017 21:19

Inderdaad Dirk, taken loslaten waar mensen altijd verantwoordelijk voor zijn geweest vinden velen nog niet zo gemakkelijk. Vraag daarbij is wel of je er ook echt een expert in was?! Want als het ruimte geeft om die dingen te gaan doen waar je echt goed in bent en leuk vindt om te doen, dan kan dat nog wel eens meevallen. Leren is een uitgangspunt voor een ketensamenwerking, maar dus ook voor een individu. Met het doel voor ogen dat je de expert bent én blijft gaan er weer vijf werelden voor je open

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren