netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

3D-printen, 3 keer winst

woe 22 maa 2017

Toen ze bij KnaapenGroep hoorde dat het kapotte dakraam van een bewoner van KleurrijkWonen in Tiel niet meer leverbaar was én dat de materialen uit de handel waren gehaald, kwam een medewerker op het idee om het kapotte onderdeel te laten namaken door een 3D-printer. Het werkte.

“Het dakraam ging niet meer open of dicht”, vertelt Bart Knaapen. “Zowel de ramen als de materialen bleken niet meer leverbaar.” Er waren twee opties: of het raam vervangen, of kijken naar de opties van 3D-printing. Dit laatste werd onderzocht door een collega. Knaapen: “Deze jongen is naar een bedrijfje gegaan met het oude onderdeel. Daar is een mal van gemaakt en dit is geprint. Het werkt écht super goed. Dit gaan we vaker doen. Ik kan me voorstellen dat we dit voor andere dingen ook als ideale oplossing kunnen gebruiken.”

Het was een test. Knaapen wist niet of het zou lukken, maar dat deed het zeker. “Het is een mooie ontwikkeling die in de praktijk toepasbaar is. Het kost maar 25 euro en het is ook nog eens voor iedereen beter. De opdrachtgever is minder geld kwijt, de bewoner heeft minder overlast, want het raam hoeft er niet uit en ook voor ons is het fijn, anders hadden we een piek in de productie gehad. Dan hadden we toch ineens een dakraam moeten maken.”

Drie keer wist met één keer printen dus. 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren