netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

De woningcorporatie als rolmodel
Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de particulier?
Haico van Nunen

ma 30 januari 2017
artikel

De woningbouwsector heeft een grote invloed op de BV Nederland. Het domein wonen is in Nederland goed voor 15 procent van de uitgaven van de landsbegroting. Vanuit de overheid gaat meer geld naar de koop- dan naar de huursector. Toch staan huurwoningen, met name in de goedkopere sector, er qua technische staat en duurzame kwaliteit veel beter voor. Een opschaling van (duurzame) kwaliteitsverbetering is op dit moment zowel voor de huurmarkt als de particuliere markt noodzakelijk. Zou het niet logisch zijn de corporatie als rolmodel te laten fungeren voor particulieren?

Om een beeld te schetsen hoe groot de woningsector is, zetten we een aantal cijfers op een rij. Momenteel hebben we 7,6 miljoen woningen. Daarvan behoort 30 procent tot de huursector, 55 procent tot de koop en 15 procent tot de particuliere huursector (Cijfers over wonen 2016). In 2015 ging daar vanuit de overheid bijna 4 miljard euro naar toe in de vorm van huurtoeslag. Daarnaast gaat er nog een veelvoud aan hypotheekrenteaftrek naar alle eigenaar-bewoners (33,2 miljard euro volgens het CBS). Maar sinds een paar jaar wordt de verhuurdersheffing teruggevorderd, een door de overheid ingestelde heffing om verhuurders bij te laten dragen aan de schatkist: jaarlijks 1,7 miljard. Bovendien wordt in alle woningen energie verbruikt, wat, gebaseerd op een gemiddeld verbruik, 5,6 miljard euro aan energiebelasting opbrengt. En dat allemaal op een jaarlijks begrotingsbedrag van 265 miljard.

Volledige
artikel lezen?het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren