netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Vooruit in Kanaleneiland Zuid
Bettina van Santen

zo 25 maart 2018
artikel

In 2010 stelde de Utrechtse gemeenteraad de Aanpak Kanaleneiland Zuid 2010-2020 vast, een gezamenlijk plan van de woningbouwcorporaties Bo-Ex, Mitros en Portaal en de gemeente. Daarin werd afgesproken dat bij de grootschalige aanpak van dit deel van Kanaleneiland het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp én de architectuur het uitgangspunt zouden vormen. Wat deze zogenoemde 'restauratieve aanpak' betekende voor de renovatie van een groot aantal Intervamflats, is nu al goed te zien in de wijk. De drie corporaties blijken hier toch ieder op hun eigen wijze mee te zijn omgegaan. Hoe kijken zij zelf terug op deze aanpak en wat krijgen ze te horen van de bewoners?

Kanaleneiland was in 1958 de eerste wijk in Utrecht die volgens de principes van de moderne stedenbouw werd ontworpen. Kenmerkend was de orthogonale opzet en de herhaling van de bebouwingseenheden, de zogenaamde stempels. Het basispatroon van de stempel was een blok van twee stroken etagewoningen met op de kop stroken eengezinswoningen. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van het Iboco-systeem van de Verenigde Aannemers Maatschappij (VAM), waarbij de betonnen wanden, vloeren en galerijplaten in de fabriek werden gemaakt om vervolgens op de bouwplaats met behulp van looppadkranen tot woningen werden gemonteerd. De Intervamfabriek zou niet alleen in Kanaleneiland Zuid, maar ook in de volgende nieuwe wijk Overvecht grootleverancier van de hoogbouw worden. 

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren