Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Verschillen omarmen

Birgit Barten - 8 maart 2021

Bij bouwprojecten heb je met veel verschillende partijen te maken. Ieder heeft zo zijn eigen visie en aanpak en die verschillen kunnen nogal eens lastig gevonden worden. Wanneer ladies@work een samenwerking start zorgt zij ervoor dat alle partijen elkaar ├ęcht leren kennen. Zo weet iedereen wat ze van elkaar kunnen verwachten en ontstaat er een prettige werkcultuur. Ellen Bettonville, een van de oprichters van het bedrijf gespecialiseerd in bewonersparticipatie, vertelt meer over deze werkwijze.

Elke buurt, wijk en complex heeft z’n eigen cultuur en verhaal. Ook de mensen die er werken en wonen. Dat is de gedachte waarmee ladies@work een samenwerking of project start. Ellen Bettonville: “Het is altijd al mijn passie geweest om mensen te laten samenwerken. Ik vind het mooi om mensen samen te brengen via een gemeenschappelijk doel, of om een samenwerking op te zetten in een fijne werkomgeving.”

Vrouwenbedrijf

Ladies@work heeft een driekoppige directie bestaande uit Ellen Bettonville, Marjet Westervoorde en Caroline Bax. Naast hen zijn er nog 15 andere ladies werkzaam bij het bedrijf dat draait om verbinding, communicatie en het vlekkeloos laten verlopen van projecten en trajecten. Onder hun opdrachtgevers rekenen ze corporaties, bouwbedrijven, energieleveranciers, projectontwikkelaars en bewoners. Wat maakt dit bedrijf zo bijzonder? Het is een vrouwenbedrijf. Vrouwen werken intuïtief en voelen snel aan wat er bij verschillende partijen speelt. Daarnaast geven de vrouwelijke communicatie, daadkracht, energie en onderhandelingsvaardigheid een enorme toegevoegde waarde aan mannenwerelden zoals de bouw. En omdat de ladies van ladies@work communicatief sterk zijn en veel levenservaring hebben, staan ze sterk in hun pumps en weten ze snel het nodige vertrouwen te krijgen.

Ellen Bettonville is al sinds 1991 ondernemer. Een tijd lang werkte ze in de evenementenbranche, en die ervaring kan ze goed gebruiken in de bouwsector. In 2015 schreef ze een essay ‘Here we are. Over de kracht van het verschil’. In dit essay staat het gedachtegoed beschreven waar ladies@work op is gebouwd. “Verschillen in cultuur worden vaak gezien als lastig, maar ik denk juist dat verschillen de ruimte geven om te vernieuwen. Door elkaars perspectieven toe te laten kom je tot een rijker beeld. En vanuit die verschillende perspectieven ontstaan weer nieuwe kansen”, vertelt Bettonville.

Er ontstaat meer diepgang en dat is voor ons het fundament van een goede samenwerking.

Ellen Bettonville

Verwachtingen

“Inmiddels zit ik al elf jaar in de bouwwereld. Een project of traject starten we altijd met goede intenties, maar in het verleden bleef de samenwerking vaak hangen op oppervlakkigheid.” Het verschil met de evenementenbranche, waarin je met heel veel mensen tot één apotheose komt, was voor Bettonville al snel zichtbaar. “Daarom zijn we een traject gestart om samenwerkingen soepeler te laten verlopen. Om ervoor te zorgen dat een samenwerking slaagt heb je goede afspraken nodig. Wij denken dat KPI’s, samenwerkingsafspraken, maken een goed begin is. Je evalueert niet pas achteraf wat elke partij van de samenwerking vond, maar kijkt van tevoren samen wat de doelen zijn binnen een bepaald project. Zo ontstaat er meer diepgang en dat is voor ons het fundament van een goede samenwerking.”

Deze manier van werken kwam voort uit praktijkervaringen. “Bij evenementen werd echt gewerkt aan een gezamenlijk doel. In die wereld is het heel normaal om elkaar eerst beter te leren kennen en verwachtingen uit te spreken, je draagt ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid: doelstellingen behaald = een geslaagd evenement. De afspraken die we daar maken gaan niet alleen over het zakelijke stuk, maar bijvoorbeeld ook over gedrag, over hoe je met elkaar om wil gaan. Dat doen we nu ook in de bouw, waar we de KPI’s specifiek en gezamenlijk formuleren. In het begin is het best spannend om je daaraan te verbinden. Ik zie het ook als een ontdekkingstocht waar je samen aan begint.”

Open sfeer

“Hoe wij een samenwerking starten? We beginnen met een kick-off met alle betrokken partijen. We zijn bijvoorbeeld een tijd terug een duurzaamheidstraject van drie jaar gestart. Zeker bij zo’n langdurig traject is het belangrijk dat je in elkaar investeert. De bouwer, de corporatie, maar ook de gemeente of ander specifiek bedrijf. Daarnaast heb je een aantal stakeholders die je ook graag bij het traject wilt betrekken. Tijdens de kick-off nemen we ruimschoots de tijd om elkaar te leren kennen, onder begeleiding van een ervaren procesbegeleider. We kijken naar de drijfveren, rollen en verantwoordelijkheden én verwachtingen. We vinden het belangrijk om een open sfeer te creëren waarbij er sprake is van respect, verbondenheid en transparantie. Vervolgens stellen we meetbare KPI’s op. Er zijn gezamenlijke KPI’s, zoals bijvoorbeeld: ‘80% van de bewoners geeft aan dat er naar hen geluisterd wordt’, of ‘bewoners geven de communicatie tijdens de werkzaamheden een 7,5’. Maar er zijn ook individuele KPI’s. Voor ladies@work kun je denken aan ‘de bewoner is goed voorbereid op overlast en wat hem te wachten staat.’ Wij toetsen dit via een telefonische enquête, via onze ‘thuis@work’ app, spreken af bij onze koffiekar of bij de bewoner thuis.”

Gedurende het traject volgen de sessies 'samen warm en stevig handelen' en uiteindelijk een eindevaluatie. “We hebben het dan over de lessen die we hebben geleerd en hoe wij die kunnen verankeren. Problemen tijdens een traject of project kunnen allerlei oorzaken hebben: de druk die er op zit, bewoners die angstig zijn. Zeker in deze tijd zitten mensen op de top van hun incasseringsvermogen. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden en te kijken hoe je samen kunt verbeteren. Door bijvoorbeeld afspraken over gedrag te maken, ontstaat er al meteen een gezamenlijke cultuur. Dat komt de bewoners ten goede, maar zeker ook de onderlinge samenwerking. Samen voor een doel gaan, dat gaat verder dan een tevreden bewoner. Het is daarbij ook belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal goed is gegaan. Dat vergeten we soms weleens. Complimenteer en help elkaar, vooral wanneer een teamlid heel erg onder stress staat”, aldus Bettonville.

We bedenken juist samen de doelen, in plaats van dat het wordt opgelegd van hogerhand.

Cultuur op de werkvloer

“Ook collega’s van de werkvloer schuiven aan bij de (deel)sessies. Een uitvoerder moet bijvoorbeeld ontzettend veel ballen in de lucht houden en is zodoende een hele belangrijke schakel. We bedenken juist samen de doelen, in plaats van dat het wordt opgelegd van hogerhand. Zo creëer je een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We hebben het ook over vragen als ‘Hoe spreek je elkaar aan?’ In deze bijzondere tijd met het coronavirus is dat best lastig af en toe. Je werkt veel meer op afstand, via Teams. Juist in deze tijd is het belangrijk om elkaar te spreken en ervoor te zorgen dat de cultuur op de werkvloer goed is en blijft. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt en zijn werk op een goede manier kan uitvoeren”, vertelt Bettonville.

Op de werkvloer kom je mensen tegen uit verschillende culturen, maar ook met verschillende achtergronden. Cultuur heeft heel veel te maken met je denken en doen. Als je dat inziet, kun je ook je krachten bundelen. Bettonville: “Je kunt overal van leren, ook van elkaar. Zo schreef ik laatst een brochure. Zelf heb ik het idee dat ik best goed kan schrijven, maar bij de corporatie waar we mee samenwerken is er een dame met een nog scherpere pen. Ze kijkt wel vaker naar mijn teksten en die worden er alleen maar beter van. In plaats van dat ik me gekleineerd voel doordat zij ergens beter in is, vind ik het juist ontzettend fijn dat ze me helpt. Ik denk echt dat je elkaar alleen maar verder kunt helpen, van iedereen kun je leren. Een mooie leus vind ik: ‘Culture is the way in which a group of people solve problems and reconciles dilemma’s’. Kortom: verschillende culturen kunnen elkaar alleen maar kunnen versterken, net zoals je collega’s je versterken. En door samen doelen te stellen en problemen op te lossen ontstaat er weer een hele mooie nieuwe cultuur.”

Reacties

Marjet Westervoorde, Caroline Bax en Ellen Bettonville van ladies@work.
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.
Wil jij klaar zijn voor een circulaire toekomst?

Kom dan naar de Dag van de Circulariteit. We trappen af op 15 april met een online kick-off.

Meld je nu aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren