Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Veilig asbest saneren

Dionne Verstegen - 14 augustus 2018

Asbest gevaarlijk? Wie in de bouwsector werkt weet dat asbest alleen gevaarlijk is op het moment dat de vezels vrijkomen. Maar hoe zit het met bewoners, wat is hun beeld bij asbest? En hoe gaat dat asbest saneren nu precies in zijn werk? Om een antwoord te krijgen op deze en andere vragen liep ik een dagje mee met Benny van der Sanden, van Van der Sanden asbestsanering.

Van der Sanden ontvangt me op zijn kantoor in Nuenen. Het kantoor zelf is eigenlijk aan de kleine kant, het grootste gedeelte van het pand wordt gebruikt voor de opslag van materialen: van touw tot golfplaten en luchtdichte schotten, maar ook dakpannen en ander dakgerei. “Mijn broer heeft een dakdekkersbedrijf”, vertelt van der Sanden. “Dat zijn we in 2000 samen begonnen. “We kregen zo nu en dan ook vragen over het saneren van asbest. Ik ben me er toen in gaan verdiepen en ben asbestsanering eerst naast dakdekking gaan doen. Na een tijdje kon ik het niet meer combineren en toen ben ik drie jaar geleden mijn eigen bedrijf begonnen. Mijn broer is verdergegaan met het dakdekkersbedrijf.”

Terwijl Van der Sanden in het dakdekkersbedrijf gewend was zelf mee te werken, liet hij dit in zijn asbestsaneringsbedrijf over aan zijn medewerkers. “Dat was in het begin wel even wennen. Je moet echt durven loslaten, en dat vond ik wel lastig. Inmiddels heb ik ongeveer twintig medewerkers, vaak zzp’ers, waarvan ik weet dat ze hun werk goed doen.”

Op pad met...

In de rubriek ‘Op pad met…’ loopt community manager Dionne een dagje mee met een
Renda-partner. Wat houdt hun dagelijkse werk nu precies in? Wat komen ze allemaal tegen? En waar lopen ze zoal tegenaan? In deze eerste editie: Van der Sanden asbestsanering.

Voorbereiding

Vanuit het kantoor in Nuenen neemt Van der Sanden me mee naar Den Bosch. Bij een serie garageboxen met asbesthoudende golfplaten zijn twee medewerkers bezig met wat voorbereidende werkzaamheden. Er worden houten platen aangebracht onder de golfplaten. “Wij moeten na het saneren de ruimtes altijd stofvrij opleveren. Door deze houten platen aan te brengen komt er geen stof naar beneden als wij de golfplaten straks verwijderen en kunnen de spullen die in de garage aanwezig zijn gewoon blijven staan”, vertelt Van der Sanden.

Deze voorbereidende werkzaamheden zijn niet de eerste stap in het asbestsaneringsproces. Voordat Van der Sanden kan beginnen moet er eerst een inventarisatiebureau komen om in kaart te brengen waar de asbest precies zit. Per woning levert het bureau een rapport op waarmee Van der Sanden aan de slag kan, nadat de gemeente hier goedkeuring voor heeft gegeven. Toch komt Van der Sanden, of een van zijn medewerkers, ook zelf nog even kijken voordat de daadwerkelijke sanering begint. “We zetten onze werkplek altijd af en hiervoor kijken we bijvoorbeeld of er spullen van de bewoner verplaatst moeten worden.”

Sommige bewoners vinden het heel spannend en willen precies weten wat je gaat doen

Op inspectie bij bewoners

Daarnaast wil Van der Sanden ook graag bij bewoners langs om hen te informeren over de aanstaande werkzaamheden. “Ook van medewerkers verwacht ik dat ze niet alleen gericht zijn op hun werkzaamheden, maar ook met de bewoner communiceren over deze werkzaamheden. Het lukt niet altijd om iedereen persoonlijk te spreken. Daarom verspreiden we voorafgaand aan de sanering altijd een flyer waarop alle stappen staan die we doorlopen. Toch kan het zijn dat mensen nog vragen hebben en ik vind het belangrijk dat daar aandacht voor is. Sommige bewoners vinden het heel spannend en willen precies weten wat je gaat doen.”

Op de dag dat ik met Van der Sanden meeloop mag ik samen met hem en Ronny van Boekel van Bouwbedrijf Pennings langs bij een aantal bewoners voor een inventarisatie. Pennings kreeg van een corporatie in Den Bosch de opdracht om asbest te verwijderen uit zo’n 66 woningen. “Het gaat om 33 benedenwoningen waar de cv-ketel wordt vervangen. In de pijp van deze cv-ketel zit asbest. Deze pijp loopt echter vooral door de bovenwoning, dus daar zullen onze werkzaamheden voornamelijk plaatsvinden”, vertelt van der Sanden. Zodoende gaan we eerst kijken bij een bovenwoning. De desbetreffende pijp zit vakkundig weggewerkt achter een aantal gipsplaten. Gelukkig heeft de bewoner van deze woning de platen binnen de kortste keren van de muur afgeschroefd, zodat Van der Sanden en Van Boekel de pijp kunnen inspecteren. Ze willen met name kijken hoe de pijp precies door de woning loopt.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.
Ga je mee op First Date?

Laat je verleiden!
Kom naar onze First Date op:
3 feb 15.30u.

Gratis webinar

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren