netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Snelle renovatie, minder overlast

do 1 dec 2016

Met behulp van Mosa Panel


Badkamers, toiletten en keukens verouderen, maar renoveren is duur. Als er uiteindelijk toch gekozen wordt voor vernieuwing, brengt dit veel overlast met zich mee. Het normale leefritme van de bewoner wordt verstoord. Deze kan dagenlang niet douchen en moet verlof opnemen om vakmensen te ontvangen. Bovendien heeft de bewoner last van stof en geluid. Als het renovatietraject sneller, soepeler en met minder overlast kan verlopen, verhoogt dit de tevredenheid van de bewoners. Mosa Panel biedt uitkomst. Vraag hier de brochure aan.

Bewonerstevredenheid

Bewoners zitten doorgaans niet te wachten op een renovatie. Tijdens een renovatie kunnen zij zich in hun eigen huis niet bewegen zoals zij gewend zijn; het toilet, de badkamer en/of de keuken kunnen dagenlang niet worden gebruikt. De woning ligt vol met stof en puin. Vanaf nu kan dat anders. Bij de ontwikkeling van Mosa Panel was het uitgangspunt: tevreden bewoners door snelle renovatie met minder overlast. Mosa Panel is de uitkomst in de bouw- en renovatiesector. Het is een innovatief wand- en vloerpaneel waarop Mosa-tegels zijn verlijmd. De tegels worden met extreme precisie door een tegelrobot op de panelen geplaatst. Hierdoor zijn strakke voegen gegarandeerd. Bovendien behoudt een ruimte met Mosa Panel zijn uitstraling: tijdloos in design en duurzaam. Naast de tevredenheid van de bewoners speelt budget ook een rol. De kosten van Mosa Panel wegen op tegen de snelheid, het gemak en de overlast van traditionele renovatie. Kortom, met Mosa Panel is overlast door renoveren zeer beperkt. Bewoners kunnen sneller genieten van hun nieuwe toilet, badkamer of keuken dan met traditionele renovatie.

Doeltreffend bouwproces door samenwerking

Slopers, stukadoors, kitters, loodgieters, elektriciens en timmerlieden: partijen die betrokken zijn bij een renovatie. Voor een efficiënt verloop van het proces is afstemming noodzakelijk. Bij de voorbereiding, plaatsing en afwerking van Mosa Panel zijn minder partijen betrokken waardoor het proces beter beheersbaar is. De samenwerking van Mosa met zowel woningbouwcorporaties, aannemers als gecertificeerde verwerkers (co-makers) in de keten maakt het bouwproces doeltreffend. Als gevolg hiervan kan de renovatie van meerdere woningen snel en eenvoudig gerealiseerd worden terwijl kwaliteit gewaarborgd blijft.

Stofvrije en geluidsarme verwerking

De panelen worden door onze logistieke partner geleverd. Hierna brengt de co-maker de tegelpanelen aan op wanden en vloeren. Alle bewerkingen van de panelen vinden buiten in een mobiele werkruimte plaats. Dit betekent dat er geen hak- of breekwerk gedaan hoeft te worden in de woning. In de woning worden de panelen vervolgens stofvrij en geluidsarm verwerkt. Hierdoor is renoveren mogelijk in maximaal vijf werkdagen, terwijl traditionele renovatieprocessen tien werkdagen kunnen duren. Mosa Panel is uiterst geschikt voor gestapelde en geschakelde bouw. De repeterende woningen kunnen in een korte tijd worden gerenoveerd met minder overlast voor zowel de bewoner als zijn buren.

Tijdens een renovatie werken veel partijen samen. Deze partijen zijn afhankelijk van elkaar. Wijzigingen in de planning van één partij worden direct doorvertaald naar het gele proces. Hierdoor kan het voorkomen dat onderlinge afspraken niet altijd worden nagekomen. Dit leidt vaak tot klachten van de bewoner. Het adequaat afhandelen van klachten kost tijd en geld. Het aantal klachten richting zowel de aannemer als de woningbouwcorporatie wordt verminderd door het vereenvoudigde en snelle proces van Mosa Panel. Dankzij de panelen kunnen in korte tijd meer vierkante meters betegeld worden in vergelijking met traditioneel tegelwerk. Dit leidt ertoe dat de bewoner zijn normale leven sneller kan hervatten, met hogere bewonerstevredenheid tot gevolg.

Tijdwinst

Een badkamerrenovatie met Mosa Panel duurt maximaal vijf werkdagen. Dit verschilt van het reguliere renovatieproces dat al gauw tien werkdagen duurt. Bij een traditioneel renovatieproces kan bijvoorbeeld de badkamer tijdens weekenden niet worden gebruikt. Verstoring van het leefritme leidt dan tot extra ergernis, omdat het een groot deel van de vrije tijd van de bewoner betreft. In de praktijk betekent renoveren met Mosa Panel een tijdwinst van minimaal vijf dagen. Voor de aannemer betekent deze tijdwinst dat er sneller een nieuw project kan worden aangenomen. De woningbouwcorporatie profiteert doordat woningen sneller kunnen worden opgeleverd.

Verschil met traditioneel renoveren

Renoveren zorgt voor overlast. Mosa Panel stelt bewoners centraal en heeft snelle renovatie met minder overlast als uitgangspunt. Door de optimale samenwerking binnen het bouwproces verloopt een renovatie met Mosa Panel eenvoudig en doeltreffend. Er zijn minder partijen en kortere lijnen. Met Mosa Panel kan een badkamer binnen drie werkdagen worden gerenoveerd. Dit betekent dat de bewoner snel zijn normale leefritme kan hervatten, in vergelijking met traditionele renovatie die minimaal zeven werkdagen duurt. Door dit proces ervaren bewoners minder overlast en ergernis. De kans op klachten richting de uitvoerders en woningbouwcorporaties wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. De tevredenheid van zowel bewoners, uitvoerders als woningbouwcorporaties neemt toe.

Minder transport, hogere efficiency

Het logistieke proces is een essentieel onderdeel van Mosa Panel. Werken met Mosa Panel betekent dat de panelen bezorgd worden op het moment dat ze nodig zijn. Doordat het materiaal op de afgesproken tijd in de woning aanwezig is, kan de vakman er meteen mee aan de slag. Een bijkomend voordeel van Mosa Panel is dat er minder puin wordt geproduceerd. Hak- en breekwerk aan oude wanden en vloeren is immers niet meer nodig. Er zijn dus minder vrachtwagens onderweg om dit puin af te voeren. Deze duurzame manier van werken leidt tot een financieel gunstige bijkomstigheid.

Gecertificeerd personeel

Om de kwaliteit van renoveren met Mosa Panel te garanderen, worden de panelen uitsluitend geplaatst door co-makers. Deze gecertificeerde verwerkers volgden een gedegen opleiding waarin zij zich zaken als maatvoering en het waterdicht opleveren van ruimtes eigen hebben gemaakt. Iedere vakman kan de opleiding tot comaker volgen. Het aanbod van aannemers wordt hierdoor uitgebreid en geoptimaliseerd. De co-maker is een belangrijke schakel binnen het renoveren met Mosa Panel. Werken met deze schakel is uiterst efficiënt. Er zijn minder verschillende specialisten nodig, terwijl de vertrouwde kwaliteit en uitstraling behouden blijven. Voor de bewoner betekent dit minder vakmensen over de vloer. De aannemer is door Mosa Panel in staat renovaties sneller te voltooien dan voorheen.

Garantie en onderhoud

Door meer dan 130 jaar ervaring in het produceren van keramische producten heeft Mosa veel kennis en kunde opgebouwd. Mosa Panel vloeide hieruit voort. Het innovatieve tegelconcept is ontwikkeld en geproduceerd in Nederland. De vertrouwde kwaliteit en service blijven gewaarborgd. De toegepaste tegels overtreffen de Europese Norm EN 14411. Mede hierdoor heeft Mosa Panel een standaard garantietermijn van tien jaar. De tegels en de productieprocessen hiervan voldoen aan internationale milieu-,gezondheids- en veiligheidsstandaarden. Mosa garandeert een langdurige beschikbaarheid van de op de panelen toegepaste tegels. Dit betekent dat de mogelijkheid tot nalevering van identieke tegels tot tien jaar na aankoop wordt gegarandeerd. Identiek duidt op dezelfde kleuren, formaten en esthetische kwaliteit. Mosa Panel is geheel onderhoudsvrij. Na plaatsing wordt door de co-maker de bouwreiniging uitgevoerd. Vanaf dit moment zijn de tegels gemakkelijk schoon te houden. Op onze website kunt u terecht voor een reinigingsadvies. Hier vindt u alle informatie over het optimaal reinigen en onderhouden van keramische oppervlakken.

Tijdloos design

Het Mosa-team van ontwerpers en keramisten werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe collecties en innovaties. De vertaling van de traditie en tactiliteit van keramiek naar hedendaagse, onderscheidende en vernieuwende ontwerpen is het uitgangspunt. Bij de ontwikkeling van Mosa Panel is dit uitgangspunt niet uit het oog verloren. Eigen technologieën en een hoogwaardig productieproces vormen de basis voor tijdloos design. Goed doordacht design verhoogt het wooncomfort van de bewoner. Met Mosa Panel kan deze weer jarenlang genieten van de gerenoveerde ruimte.

Meerwaarde in vorm en functie

Mosa Panel is uitermate geschikt voor de renovatie van toiletten, badkamers en keukens in grootschalige woningbouw. De op de panelen toegepaste tegels beschikken over de nodige functionaliteiten voor de afwerking van oppervlakken. Onder deze functionaliteiten verstaan we bijvoorbeeld stootvastheid, antislip, loopveiligheid, slijtweerstand en dimensionale tolerantie. De tegels voldoen bovendien aan alle eisen van Woonkeur. Functionaliteit, veiligheid en levensloopbestendigheid zijn gegarandeerd.

Extreme precisie

Mosa Panel wordt industrieel vervaardigd. De tegels worden door een tegelrobot op de panelen gelijmd. Dit gebeurt met hoge en constante precisie, waardoor elk paneel hetzelfde is. De panelen worden vervaardigd in een gecontroleerde omgeving. De luchtvochtigheid en temperatuur zijn gereguleerd. Het vervaardigen van de panelen in deze ruimte heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van de reguliere verwerking van tegels in de woning. Door de hoge precisie is het mogelijk om te werken met dunne voegen. Hierdoor wordt de esthetiek verhoogd en het onderhoud vergemakkelijkt. Mosa Panel kan geheel gevoegd geleverd worden, waardoor tijd en kosten worden bespaard.

Opbouw tegelpaneel

Een vochtwerend Wedi-paneel, Eurocol-tegellijm, Mosa-tegels en Eurocol-voegsel vormen de basis voor Mosa Panel. Het industrieel geprefabriceerde paneel kan zowel over bestaand tegelwerk als op oneffen gekapte wanden en vloeren worden geplaatst. Plaatsing op gekapte en oneffen ondergronden is geen enkel probleem. Hiervoor kan bij de plaatsing van de panelen gebruikgemaakt worden van uitvulstroken. Deze vangen ongewenste oneffenheden op waardoor een hoogwaardig eindresultaat wordt bereikt.

Modulair systeem

Mosa Panel is, net als alle andere Mosa-producten, geheel modulair. De voegen van wand- en vloerpanelen sluiten naadloos op elkaar aan. Hierdoor wordt de gewenste esthetiek bereikt. Elk wandpaneel heeft vaste modulaire afmetingen van 2600 / 2400 / 1200 x 600mm, met een dikte van 17 mm. De afmeting van een vloerpaneel is 600 x 600 mm, met een dikte van 17 of 27 mm. Het douchevloerpaneel heeft een afmeting van 900 x 900 mm, met een dikte van 20 mm. Deze afmetingen zijn conform de gangbare maten binnen de woningbouw. Eventuele aanpassingen aan deze formaten worden in de mobiele werkplaats bij de woning uitgevoerd.

Totaaloplossing

Elke ruimte is anders. Oppervlakten verschillen en er moet mogelijk een standleiding of koof worden weggewerkt. Ook in dit geval biedt Mosa Panel prefab oplossingen. Standleidingen en koven worden eenvoudig omsloten met een hoekpaneel. Net als in een ruimte waar regulier tegelwerk is toegepast, kunnen in een ruimte ingericht met Mosa Panel accessoires worden aangebracht. Denk bij een badkamer bijvoorbeeld aan handdoekhaken, een toiletrolhouder en spiegels. Maar ook wanneer de ruimte levensloopbestendig dient te zijn, kunnen wandbeugels of douchezitjes worden gemonteerd. Vanzelfsprekend kunnen deze werkzaamheden door de co-maker worden uitgevoerd.

Achteraf herstellen geen probleem

Indien een accessoire verwijderd of vervangen dient te worden en er bijvoorbeeld een boorgat zichtbaar wordt, beïnvloedt dit de uitstraling van de ruimte. Met Mosa Panel kan dit gemakkelijk worden hersteld. De op de panelen toegepaste tegels kunnen individueel vervangen worden. Met regulier gereedschap zijn de afzonderlijke tegels eenvoudig te verwijderen. Omdat Mosa de identieke tegels altijd op voorraad heeft, wordt het paneel snel en onzichtbaar hersteld.

Copyright 2019 Aeneas Media

Kom je ook naar de Dag van de Bewoner?

Dompel je op 14 november  onder in de wereld van bewonerscommunicatie aan de hand van inspirerende voorbeeldcases en discussies met medevakgenoten.

Bekijk het programma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren