De Dag van de Circulariteit 2023
Doordat de drang naar meer duurzaamheid en een beter milieu bij steeds meer professionals en burgers bovenaan de prioriteitenlijst staat, ontstaan er ook steeds meer nieuwe initiatieven om tot een circulaire economie te komen.
Daarom organiseren wij op woensdag 22 november de Dag van de Circulariteit. De middag waarop je wordt bijgepraat over inspirerende praktijkvoorbeelden van onze sector. Zoals jullie van ons gewend zijn zal de gehele keten aan boord zijn.
We gaan in het programma plenair van start met de opening van het thema. En dan in interview met een mooie club innovators. Wat is circulariteit precies voor hen en waar lopen zij tegen aan? Met welke innovators dat is:
TU Delft | Ad Straub, professor aan de TU Delft, sluit aan vanuit bevlogenheid en kennis rondom dit thema.
Tala | Tala ontwerpt en bouwt duurzame huizen van hout. Ze maken modulaire woningen in de fabriek voor corporaties met rigoureuze materiaalkeuzes. 80-90% biobased materialen.
Finti | Finti is uniek en verantwoord naaldhout voor de duurzame bouw.
Innodeen | Innodeen is een bedrijf in het bedenken, ontwikkelen en produceren van innovatieve en duurzame maatwerkoplossingen met recyclebare kunststoffen en biocomposieten.
4 deelsessies
Woonwaard
Woonwaard werd in 2019 uitgeroepen tot meest duurzame corporatie en heeft sindsdien niet stilgezeten. Zo is er in de afgelopen 3 jaar een flexproject gerealiseerd van massiefhouten woningen, is er een galerijflat verduurzaamd middels de toepassing van ruim 900 zonnepanelen, opslagbatterijen, circulaire dakbedekking en nieuw warmtesysteem én heeft Woonwaard het grootste (massief)houten woongebouw (129 woningen) van Nederland gerealiseerd. Dit alles vanuit de gedachte: leren over circulariteit door te doen. Met deze ervaringen is Woonwaard op dit moment bezig met het opstellen van een circulair bouwbeleid. Welke keuzes komen hier allemaal bij kijken? En welke vragen moet je als organisatie stellen om de markt uit te dagen? Woonwaard neemt je mee in haar afwegingen, uitdagingen en ervaringen.
ROEF
Met de doelstellingen van 2050 in het achterhoofd is het ondenkbaar dat we traditionele pannendaken blijven plaatsen. Slimmer gebruik maken van daken kan helpen bij vergroenen van buurten, het herstellen van biodiversiteit, en het klimaatadaptief maken van wijken. ROEF bedacht een oplossing die past op 99% van de grondgebonden corporatiewoningen.
Van land tot pand
Waar Nederland (stikstof)klem zit, komt innovatie om de hoek kijken: isolatie- en plaatmateriaal gemaakt van natuurlijke vezels. Een win-win-winsituatie. Goed voor de bouw, de boeren en het milieu. We verdiepen ons in de samenwerking tussen Derks Gewasbescherming, woningcorporatie Area, ontwikkelende bouwer Hazenberg en Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers.
Technische puzzel
Deze samenwerking legt de technische puzzel samen naar een andere aanpak; want waarom wel een wc-pot hergebruiken, maar niet een technisch product?
Kemkens – pak het anders aan; hergebruik en refurbished waar kan.
Inexeon – geef technische onderdelen een langere levensduur.
Ketel voor even – overbrug de weg naar all electric, door hergebruik van cv-ketels veilig en betrouwbaar te maken.
Corporatie – durf je proces aan te passen.
Aanmelden
Aanmelden is mogelijk via onderstaand formulier. Kosten bedragen 335 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap en 495 euro voor niet-leden. Heb je vragen of lukt het inschrijven niet? Stuur dan een mailtje naar aanmeldingen@aeneas.nl of bel 073-2051010, dan maken wij je inschrijving(en) in orde.
Annuleringsvoorwaarden
Wij zorgen dat het voor iedereen een inhoudelijk, interactief en mooi event wordt. En een goede voorbereiding vraagt tijd en inzet van alle partijen. Daarom vragen we je natuurlijk om niet meer af te melden. Komt er onverwachts toch wat tussen? Dan kun je tot vier weken voor aanvang van de Dag van de Circurlariteit kun je kosteloos annuleren. In geval van annulering tussen vier en twee weken voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.
Locatie: Inspyrium Cuijk
Waar komen we dit jaar samen? Uiteraard hebben we ook nu weer een inspirerende setting uitgekozen. Een hele groene dit keer; het Inspyrium in Cuijk. En letterlijk heel groen. Een imposante locatie tussen zo’n 300.000 bomen, in vele soorten en maten, op zo’n 900 voetbalvelden groot terrein. Gelegen op 15 minuten rijden van Nijmegen. Het Inspyrium compenseert jaarlijks zo’n 1300 huishoudens aan CO2. We laten je natuurlijk graag ook wat van deze inspirerende locatie zien, we beloven je dat je niet alles hoeft te lopen.
Wat Inspyrium zoal doet