Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Openheid van zaken

Het meekrijgen van bewoners in de transitie Dionne Verstegen - 1 maart 2021

Woningcorporaties staan, samen met gemeenten en andere partijen in de warmteketen, voor de uitdaging om de energietransitie te versnellen en zo de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Een belangrijk onderdeel van de lokale energietransitie is om al op korte termijn stappen te zetten om de warmtevoorziening in de bestaande bouw duurzamer te maken. De grote vraag is: hoe krijg je bewoners mee? We gingen hierover in gesprek met Niek Habraken, programmamanager duurzaamheid van woningcorporatie KleurrijkWonen.

Een van de gemeentes waar KleurrijkWonen woningen heeft is Culemborg. De gemeente was al met de energietransitie bezig voordat de klimaatwet kwam. De wijk Voorkoop, bestaande uit zo’n 1500 woningen, is een van de wijken die van het aardgas af kan. “Tijdens een van de eerste informatieavonden in 2019, waarbij we bewoners informeerden over alle mogelijkheden om van het gas af te gaan, kregen we al snel de vraag ‘Hoe gaan we dat betalen?’ Eigenlijk hadden we daar geen goed antwoord op. Toen liepen er mensen boos weg”, vertelt Niek Habraken.

“De wijk heeft veel koophuizen met bewoners met lage inkomens, en betaalbaarheid is voor deze huiseigenaren net zo belangrijk als voor onze huurders. Na die eerste avond wisten we ‘dit moet anders!’. De vraag over betaalbaarheid moeten we als uitgangspunt nemen. En dat zijn we gaan doen. Zo zijn we bijvoorbeeld samen met de gemeente gaan kijken naar de optie om te participeren in een Energie Service Company, om zo bewoners te ontzorgen. Daarnaast hebben we verschillende werkgroepen opgericht die zich bezighouden met onder andere communicatie, techniek en financiën. Hierdoor worden zo’n vijftig bewoners actief betrokken bij het proces.”

De enige manier waarop de klimaatwet kan slagen is door openheid te creƫren.

Niek Habraken

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren