netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Kneden met geld

ma 12 sept 2016

Binnen de kaders van de nieuwe woningwet is er bij corporaties geen geld voor de leefbaarheid in de wijk. Zo ook op Kanaleneiland waar Mitros en Portaal veel dezelfde woningen hebben voor een kwetsbare doelgroep. Met de gemeente, GEM (Grond Exploitatie Maatschappij), Heijmans en enkele beleggers weten de corporaties toch een leefbare wijk op poten te zetten.

"We zijn diep gegaan", zegt Marlies Krol, de nieuwe Directeur Vastgoed Projecten bij Portaal. GEM-directeur Jesse Flink: "Tot mijn verrassing ontstaat hier een samenspel van creatieve oplossingen: versoepelde voorwaarden, uitruilen en tegenprestaties. Met sommige beleggers is het heel goed zaken doen. Het is kneden met geld."

Bewoners weggejaagd

Flink benadrukt dat er in deze Vogelaarwijk acuut iets moest gebeuren. Bewoners zijn allemaal verhuisd. Sloop-nieuwbouw was het vertrekpunt. "Anders was dit niet gelukt." Het voelt voor Flink wel wrang dat je de wijk leefbaarder maakt, terwijl de mensen die er woonden daar niet van zullen profiteren. Van de oorspronkelijke bewoners keert nauwelijks de helft terug. Het accent ligt hier op de nieuwkomers met een dikkere portemonnee. Flink blikt vooruit: "We doen hier wat de wijk nodig heeft. Aan de overkant van de straat ligt weer een wijk waar hetzelfde moet gebeuren. Dan moeten we dit doen met de huidige bewoners, want je kunt ze niet blijven wegjagen".

Deze ervaring is volgens Flink een uitstekende leerschool om straks op verder te gaan. Na een diepe crisis waarin meningsverschillen bewust zijn geparkeerd, is het goed om te zien dat een fusie van belangen leidt tot succes. Heijmans wil continuïteit in het werk, de gemeente en de corporaties willen een leefbare wijk met een nieuw perspectief en geld om ander bezit toekomstbestendig te maken. Voor beleggers is het een kans om geld te verdienen. Ieders belang ligt open op tafel waardoor er ruimte ontstaat voor creatieve oplossingen. Overigens wel bij de gratie van een aantrekkende economie, aldus een realistische Flink: "Als hier niets te verdienen valt, trekt iedereen zich onmiddellijk terug".

Kom donderdagochtend 13 oktober naar Kanaleneiland in Utrecht en leer van Heijmans, Portaal, Mitros en de gemeente Utrecht. Stel je vragen aan GEM-directeur Jesse Flink, voorzitter van Portaal Bert Keijts, Vastgoed directeur Marlies Krol, Peter van der Gugten, directeur Heijmans Vastgoed en vele anderen van de projectgroep.

Schijf je hier in

 

 

 

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren