netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Eerst denken, dan doen
Inkoop en contractmanagement bij WonenBreburg
Robert Dingemans, Robert Dingemans

vrij 23 december 2016
artikel

Wat hebben inkoop en contractmanagement te maken met betaalbaarheid en dienstverlening? Volgens Melwin Goedemans en Arno van Schilt van WonenBreburg ontzettend veel. Inkoop en contractmanagement leveren een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van de Brabantse woningcorporatie. Reden te meer om deze processen aan te scherpen.

WonenBreburg ging hiervoor de samenwerking aan met collega-corporaties Casade, Zayaz en AlleeWonen. Deze samenwerking is inmiddels uitgebreid. Steeds meer corporaties voegen zich bij het inkoopcollectief. De samenwerking is enerzijds bedoeld om een kostenvoordeel te bewerkstelligen en anderzijds om de kwaliteit te verhogen. Binnen dat kader werd afgesproken dat iedere corporatie een professionaliseringsslag zou maken op het gebied van inkoop en contractmanagement. Manager Inkoop Melwin Goedemans was verantwoordelijk voor het veranderproces bij WonenBreburg. “Mij werd gevraagd vooral een ontwikkeling te maken op organisatorisch en kwalitatief vlak. In maart 2014 ben ik daarmee gestart. We zijn een redelijk gestructureerd inkoopprogramma begonnen (zie kader Stappenplan). Absolute voorwaarde voor een dergelijk proces is commitment vanuit het management. Bij elke grote verandering binnen een bedrijf is dat van belang. Mensen moeten anders gaan werken, er wordt afscheid genomen van leveranciers, gewoontes die misschien al wel twintig jaar zijn ingesleten moeten worden losgelaten. Dat vergt wat van een organisatie. Het management moet duidelijk uitdragen: “Dit zijn de doelstellingen. Dat gaat veranderen. We gaan dat samen met jullie doen, maar dit is wel wat er gaat gebeuren.” Arno van Schilt is als manager Techniek onder andere verantwoordelijk voor de technische installaties bij WonenBreburg en is veel bezig is met inkoop en contractmanagement. “Het veranderen van het inkoopproces kun je niet los zien van contractmanagement. Inkoop verliest zijn waarde als je niet aan contractmanagement doet.” Goedemans vult aan: “Een contract, hoe goed opgesteld ook, is niet meer dan een stuk papier. Je wilt resultaten halen, wat op papier staat in de praktijk waarmaken.”

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren