netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Het wisselende imago van Kanaleneiland

ma 11 jul 2016

Het aantrekken van nieuwe bewonersgroepen, diversiteit in bebouwing, nieuwe openbare inrichting en inzet op cultuur. Dat zijn de structurele verbeteringen die onze partners Heijmans en Portaal samen met Mitros en de gemeente Utrecht al sinds 2002 aan het doorvoeren zijn in Kanaleneiland. Dit is nodig, want sinds de jaren ’80 draagt de multicultiwijk in Utrecht Zuidwest het stempel ‘probleemwijk’.

Van 1950 tot pak ‘m beet de jaren ’70 waren de recensies lovend over deze ‘Rozenwijk’. Dit positieve imago liep daarna een flinke deuk. Met het project ‘Terug naar een levendige, leefbare wijk’ willen Heijmans, Portaal, Mitros en de gemeente hier verandering in brengen. Het project loopt tot 2020 en er gaat 120 miljoen euro mee gepaard.  

Een stukje geschiedenis

De opkomst van de auto en industriële bouwmethodes waren in 1958 leidend voor de ontwikkeling van de wijk die stedenbouwkundige C.M. van der Stad ontwierp. Het gevolg is dat Kanaleneiland bestaat uit ver doorgevoerde rechtlijnigheid, een veelvuldige herhaling van hetzelfde gebouwenpatroon en brede doorgaande verkeerswegen.

Nieuwe woonblokken met autovrije binnenstraten is deelplan 1 van de 6 –plannen ter verbetering van de wijk. In deelplan 2 is een nieuwe ROC gerealiseerd. In deelplan 3 komen nieuwe wijkvoorzieningen gecombineerd met huizen. In deelplan 4 & 5 staat ‘renovatie’ centraal en in deelplan 6 komt het vernieuwde winkelcentrum.

Leegstand

Om nieuwe doelgroepen naar de wijk te trekken, worden lege woningen tijdelijk verhuurd aan creatieve bedrijfjes en studenten. De concrete resultaten van de verbetering door nieuwbouw in de wijk zijn al goed zichtbaar. Ben je nieuwsgierig naar het gevarieerde programma van ingrijpende renovaties, sloop, nieuwbouw en aanpassing van de openbare ruimte?

Kom op 13 oktober naar de Renda on Tour in Kanaleneiland

Fotocredits: Heijmans

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren