netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Het is nú tijd om te veranderen
Dionne Verstegen

di 9 juli 2019
artikel

Dat we naar een duurzame woningvoorraad toe moeten, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe doe je dat? Hoe richt je je processen in, welke materialen en bouwsystemen gebruik je, hoe sluit je als sector meer en meer cirkels? Naar de antwoorden op deze en andere vragen zochten we tijdens de tweede Dag van de Circulariteit. Deze keer in een op en top circulaire locatie: de Metaal Kathedraal in Utrecht, waar levensgroot 'Doe iets!' op de gevel staat.

Die oproep tot actie komt van Maureen Baas, eigenaar van het pand. “Het is nú tijd om te veranderen. We moeten afval transformeren, en uitvindingen ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld een toilet dat plas op kan vangen en recyclen. Met de energie uit jouw kleine boodschap kun je je telefoon zes uur lang opladen. Waarom doen we dat niet?” Baas vervolgt: “We hebben andere, creatievere financieringsstromen nodig. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld mijn huis omgeruild voor dit gebouw. Maar bovenal moeten we de transitie aangaan, en dan bedoel ik écht aangaan.” In de Metaal Kathedraal gebeurt dit onder andere met een eetbaar landgoed, een Biomeiler, helofytenfilter, circulaire buitenkeuken en een interactief recyclestation van afval.

Tijd voor onzekerheid

Ook de bouwers zélf moeten veranderen, zo trapt Jack Koch, directeur van Ballast Nedam Zuid vervolgens af. Hij wil dat de sector de transitie aangaat: van bouwer naar energieleverancier, mobiliteitsdeskundige, wereldverbeteraar, gezondheidsdeskundige en bovenal: maker van geluk.

Koch illustreert zijn visie met het project The Green House, een circulair – volledig demontabel - horecapaviljoen met een circulaire business case. In plaats van een traditioneel huurcontract, is er hier sprake van een samenwerkingscontract waarin bijvoorbeeld ook is vastgelegd dat de omgeving gezamenlijk gemanaged wordt. “Als je echt circulair wilt werken dan moet dat met elkaar, door de hele keten. Die samenwerking begint al in de bouw, sterker nog, al in de ontwerpfase. Dat kan alleen als je integraal kijkt naar alles wat er bij zo’n pand komt kijken.”

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren