netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Een digitale lopende band
Dionne Verstegen

vrij 17 mei 2019
artikel

"Hoe zou jij het vinden als het kopen van een huis net zo makkelijk was als het versturen van een e-mail?" Met deze vraag opent expert Paul Bessems het evenement over Blockchain op 21 maart. Op deze donderdagochtend neemt Bessems ons mee in de wondere wereld van digitale transformatie.

Met behulp van blockchain technologie kan het kopen van een huis in elk geval een stuk makkelijker worden. Volgens Bessems is blockchain eigenlijk een verzameling van oude technologieën. Zelfs de Egyptenaren maakten al gebruik van cryptologie en gedistribueerde systemen kennen we al sinds de jaren zeventig. De tooling die gebruikt wordt bij blockchain technologie is eigenlijk niet belangrijk volgens Bessems. “Zie blockchain met name als een kans voor digitale transformatie.”

Automatiseren

Digitale transformatie is echter iets anders dan automatiseren. “Automatiseren is hetzelfde blijven doen, maar dan digitaal. Denk aan het scannen van bonnetjes. Digitaal transformeren is teruggaan naar de allerkleinste bouwblokken en vanaf daar processen en systemen opnieuw inrichten en opbouwen. Digitale transformatie vraagt dus om een nieuwe context, nieuwe organisatiemodellen, transitie én automatisering”, aldus Bessems.

"Het probleem is vaak dat bedrijven zichzelf als uitgangspunt nemen."

Er is met name een andere manier van organiseren nodig. Dat begint volgens Bessems met een gedragsverandering in ons hoofd: “Het probleem is vaak dat bedrijven zichzelf als uitgangspunt nemen. Hierdoor ontstaat er frictie en is er sprake van wantrouwen tussen verschillende partijen. Hoog tijd om onze organisatie te zien als een onderdeel van de value chain, niet als het centrum waar iedereen omheen draait.”

Cijfer

Om uit te leggen wat blockchain inhoudt geeft Bessems de deelnemers een opdracht: ze moeten via hun telefoon een sms sturen met daarin een cijfer voor de inleiding. “Gemiddeld een 8”, vertelt Bessems als hij na een paar minuten op zijn telefoon kijkt. “Maar jullie moeten me nu op mijn blauwe ogen geloven. Hoe fijn zou het zijn als we allemaal inzicht kregen in de cijfers die gegeven zijn en het gemiddelde meteen met alle telefoons gedeeld zou worden? Dat is de kracht van blockchain!”

“We moeten als het ware toe naar een digitale lopende band. We zijn nu ontzettend veel tijd kwijt aan het uitwisselen van data via e-mails. Dat kunnen twee computers veel beter. Met behulp van blockchain kun je eenmalig een stappenplan schrijven voor de computer, waardoor een medewerker die stappen niet elke keer handmatig hoeft te doen. Dat scheelt veel tijd, die kan de medewerker gebruiken om werkzaamheden te doen die de mens beter kan dan een computer.”

Een speciale ID

Maar waar kan blockchain precies toegevoegde waarde opleveren? Bessems geeft een aantal concrete voorbeelden. “Denk nog maar eens aan het kopen van een huis. Daar komt zoveel administratieve rompslomp bij kijken. Je moet een hypotheek aanvragen en daarvoor zijn ook weer allerlei gegevens nodig, zoals je inkomen. En elke partij die betrokken is moet controleren of de informatie klopt. Dat kost tijd en moeite. Met behulp van blockchain levert een dergelijk proces veel minder frictie op.”

Een simpeler voorbeeld: een mailwisseling waarbij persoon A iets vraagt aan persoon B. Persoon B  mailt vervolgens het antwoord terug. Maar deze mails worden handmatig verstuurd. Via blockchain technologie is het mogelijk om automatisch informatie uit te wisselen. In dat geval vraagt server A informatie op bij server B en ontvangt vervolgens meteen het antwoord, zonder menselijke interactie.

Als laatste idee vertelt Bessems over een speciale ID voor het kopen van alcohol. “Wanneer jongeren alcohol willen kopen in de supermarkt moeten ze nu hun identiteitskaart laten zien. Maar deze geeft veel te veel onnodige informatie, zoals bijvoorbeeld een BSN nummer, prijs. Maak in plaats daarvan een ID met alleen een foto en een chip. Met behulp van de chip kunnen gegevens zoals geboortedatum worden opgevraagd. Wanneer de jongere deze chip laat zien in de supermarkt volgt er een groen scherm als hij of zij 18 jaar of ouder is en een rood scherm wanneer dit niet het geval is. Hierdoor wordt er geen privacygevoelige informatie vrijgegeven en hoeft de supermarktmedewerker niet na te rekenen of de jongere wel oud genoeg is.”

Personal data set

Zoals gezegd zijn er dus wel nieuwe organisatiemodellen nodig om de digitale transformatie tot een succes te maken. “Nu heeft elke organisatie (denk aan een bank, webwinkel, verzekeraar) zijn eigen database met gegevens van mensen. Maar juist dat is te veel vanuit het eigen perspectief opgezet. In plaats daarvan zou er, los van enige organisatie, een persoonlijke dataset (PDS) gemaakt moeten worden per persoon. Vervolgens krijgen organisaties toegang om  de voor hen benodigde data op te halen voor het uitvoeren van een proces . Bijkomend voordeel is dat de data niet bij de organisaties zelf staat opgeslagen en dat er dus ook minder privacy issues ontstaan.”

Hoewel blockchain gezien wordt als de volgende fase van het internet, gaat het in zekere mate ook weer terug naar vroeger. “Bij blockchain is er sprake van een waarde uitwisseling. Je hebt in feite dus geen geld meer nodig. Vroeger ruilde men een zak aardappelen voor katoen. Nu kan men met behulp van blockchain bijvoorbeeld een huis ruilen tegen een leven lang boodschappen doen.” Uiteraard is het wel belangrijk om hier vooraf condities over af te spreken, zodat bijvoorbeeld duidelijk is wanneer de overdracht precies is afgerond.

Blockchain in ketensamenwerkingen

Vervolgens is het woord aan Ben Visser. Hij studeerde af aan de TU Delft en voltooide de opleiding Construction Management & Engineering met een onderzoek naar hoe blockchain meer financiële controle kan bieden in ketensamenwerkingen. Visser stelt voor om een overkoepelend doel te creëren, waardoor er samen gefocust kan worden op het beheersen van onvoorziene en onnodige kosten. Dat ligt voor een groot deel in effectievere communicatie en efficiëntere besluitvorming. Ook heeft Visser gekeken naar het realiseren van een open boekhouding, gebaseerd op een elementen-begroting. Als er veranderingen zijn gedurende een project kan deze boekhouding betrouwbaar up-to-date gehouden worden met behulp van blockchain. Hiermee kunnen die veranderingen automatische doorgerekend worden, wat tijdwinst oplevert en juridische disputen voorkomt.

Klein beginnen

Bessems sluit zich aan bij de visie van Visser. Zijn advies: begin klein. “Start bijvoorbeeld met 3 aanbieders en 3 vragers. Begin met een proces waar het afbreuk risico laag is  en copy paste daarna. In de bouwsector kun je kijken naar aanbestedingen, vergunningen, betalingsverkeer, administratie, boekhouding, inkoop en ga zo maar door.”

“Je kunt je afvragen of je wel wilt investeren in iets wat jezelf overbodig maakt over een x aantal jaar. Maar ik ben ervan overtuigd dat je gaandeweg weer nieuwe toegevoegde waardes ontdekt”, besluit Bessems.

Renda start na de zomer een pilot om te kijken hoe we binnen de bouwsector op kleine schaal met blockchain kunnen beginnen. Heb je interesse om aan te sluiten, stuur dan een mailtje naar renda@aeneas.nl

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren