Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

De Groene Brink

Wat is de beste weg naar NOM? Dionne Verstegen - 28 mei 2018

Aan de Driek van Erpstraat in Oss werd een voormalig ontmoetingscentrum gerenoveerd tot vier NOM woningen, waarbij de individuele woningen een andere NOM-installatie kregen. De pilot, een samenwerking tussen BrabantWonen, Caspar de Haan onderhoud & renovatie en Kemkens Installatieburo BV, moet alle partijen meer leren over energiezuinig woningen. Eén van de bewoners is Thomas Hopman: "Door nu te kijken wat het beste werkt en het meest comfortabel is, hoop ik bij te dragen aan comfortabele toekomstige woningen."

Op de plek waar nu vier gloednieuwe NOM woningen staan, stond vroeger het ontmoetingscentrum De Brink. Het pand was, samen met de naastgelegen flats, onderdeel van een woonzorgcomplex. Omdat het pand al enige tijd leeg stond en redelijk verouderd was, wilde BrabantWonen het initieel slopen. Maar er werd anders besloten.

Samen met Caspar de Haan en Kemkens Installatieburo BV besloot BrabantWonen een pilot te starten: het ontmoetingscentrum werd hergebruikt en gerenoveerd tot vier NOM woningen met vier verschillende typen installaties. De installaties zorgen voor de woninggebonden energie, een gezonde luchtkwaliteit, verwarming en warm tapwater. “Iedereen roept NOM, maar niemand weet de juiste weg”, vertelt Carlo van Herpen van Kemkens. “Door unieke installaties te plaatsen in de woningen, die verder identiek zijn qua oppervlakte, inhoud en materiaalgebruik, kunnen we het gebruik en de ervaring van bewoners testen en monitoren.”

“We willen onderzoeken wat de beste methode is om NOM te bereiken. Door de vier verschillende installaties goed te monitoren en meten, kunnen we voor toekomstige projecten beter inschatten wat wel en niet werkt. Zo kunnen we beter invulling geven aan de verduurzamingsopgave. En dat is nodig, want die is fors”, vertelt Pieter van den Biggelaar van EANTE, die de bewoners van woningen coacht, in opdracht van BrabantWonen. Eante is een adviesbureau op het gebied van energietransitie en leefbaarheid en houdt zich bezig met het begeleiden en coachen van Nul-op-de-meter projecten. Met de pilot kijken de betrokken partijen niet alleen welke methode op grote schaal kan worden ingezet, maar willen ze ook onderzoeken hoe ze een concrete bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Installaties

De enige bron die gelijk is voor alle vier de woningen zijn zonnepanelen. De energie die de zonnepanelen opwekken wordt aan het eind van het jaar weggestreept tegen de energie die is verbruikt per woning. En dat loopt vooralsnog erg goed; begin april werd er al ruim 800kwh opgewekt in drie dagen. Verder hebben de woningen verschillende bronnen:

  • De eerste woning maakt gebruik van luchtverwarming. Een deel van de warmte die in de lucht zit wordt terug­gewonnen en weer terug de woning ingeblazen. De lucht wordt, indien nodig, opgewarmd met warm water uit een warmwatervat via een naverwarmer.
  • In de naastgelegen woning wordt warmte via een ventilatie warmtepomp uit de woning gehaald. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om de Cv-installatie te verwarmen. Als het buiten kouder is dan 7°C wordt de Cv-installatie extra bij verwarmd met een elektrisch element.
  • De derde woning maakt gebruik van een bodemwaterwarmtepomp, waarbij warmte uit de bodem onder de woning gehaald wordt en wordt omgezet in warm water, ook voor de Cv-installatie. De warmtepomp zorgt ervoor dat de woning verwarmd wordt door vloerverwarming.
  • De laatste woning wordt verwarmd door een lucht-water warmtepomp die deels buiten de woning staat. Deze installatie haalt de warmte uit de buitenlucht en verwarmt het CV-water. De warmtepomp zorgt ervoor dat de woning verwarmd wordt door vloerverwarming.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren