Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

De bewoner is zo gek nog niet….

Wat zijn de kosten voor het verduurzamen van een woning? Haico van Nunen - 9 december 2019

Met verbazing las ik een artikel in de krant (1). De particuliere woningeigenaar zou de kosten voor verduurzaming veel te hoog inschatten. Gemiddeld schat de particuliere eigenaar in 22.000 euro nodig te hebben om zijn woning te verduurzamen naar label A. Het artikel gaf aan dat dit in werkelijkheid maar de helft zou bedragen. Dat leidde er bij mij toe eens goed naar de bronnen te kijken en waar deze uitspraken op gebaseerd zijn. Immers als we de verduurzaming van woningen voor dat soort bedragen kunnen invullen dan worden de klimaatambities wellicht toch haalbaar. Zitten we dan met zijn allen zo fout met de prijzen?

Volgens het artikel ’Huiseigenaren tasten in duister over kosten verduurzaming’, verschenen op 15 oktober 2019 in het Algemeen Dagblad (1) zouden bewoners de kosten van verduurzaming veel te pessimistisch inschatten. Het krantenartikel verwijst naar een onderzoek van ABN Amro (3) en laat zien dat particulieren uitgaan van kosten van gemiddeld € 22.000 om hun label te verhogen tot label A. Alles hangt natuurlijk samen met de uitgangssituatie. Het verbeteren van een woning van label B naar label A schat men in op € 13.000 en als het huidige label G/E is, denkt men € 33.000 nodig te hebben om tot label A te komen. Ter vergelijking kijkt de bank (2) naar een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) (4) waarin wordt gesteld dat het verduurzamen van een particuliere woning van label G naar label A € 22.000 kost. Conclusie: bewoners schatten de kosten voor verduurzaming te somber in. In plaats van de door bewoners geschatte € 33.000 zou € 22.000 toereikend moeten zijn. Het krantenartikel dat mijn aandacht trok, gaat zelfs nog verder en impliceert dat je een gemiddelde woning voor ‘grofweg de helft minder’ kunt verduurzamen, dus een koopwoning voor €11.000,- naar label A kan brengen. Maar dat is mijns inziens vooral de opvatting van die journalist, bronnen hiervoor heb ik namelijk niet kunnen vinden. Al deze verhalen maken de beeldvorming rondom verduurzaming niet transparanter. En juist dat zorgt voor veel verwarring over verduurzamen en de betaalbaarheid daarvan.

Wat is verduurzamen?

Als we voor nu even de genoemde prijzen laten voor wat ze zijn, dan blijft de hoofdvraag wat de verduurzaming van de woningvoorraad nu inhoudt. Het Klimaatakkoord stelt dat we in 2030 1,5 miljoen woningen (huur en koop gezamenlijk) verduurzaamd moeten hebben. Als we kijken naar de hoeveelheid CO2 die hiermee gereduceerd zou moeten worden en de genoemde 1,5 miljoen woningen dan wordt duidelijk dat de gestelde ambitie in het Klimaatakkoord uitgaat van energieneutrale woningen. Dit gaat dus verder dan label A, waarmee gerekend wordt in de studies. In de diverse krantenartikelen wordt ervan uitgegaan dat verduurzamen gelijk staat aan het opwaarderen naar label A. Hoewel dit zeker een heel stuk op de goede weg is, komt het niet overeen met de aantallen en uitgangspunten in het Klimaatakkoord. Wanneer energieneutraal het doel wordt, dan is de gedachte van de bewoner, dat het eerder € 33.000 kost, zo gek nog niet en zelfs nog aan de lage kant…

Bewoners zouden de kosten van de verduurzaming van hun woning veel te hoog inschatten

Haico van Nunen

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Ruud Schuttel - Giesbers Rotterdam Bouw 20 december 2019 10:58

Klopt Jacco. Als je uitgaat van een label A voor een sociale grondgebonden 2 verdiepingen met plat dak woning, dan heb je vaak de volgende ingrepen nodig (uitgangspunt is eenvoudige verduurzaming, geen BENG!): - combiketel HR107 (dus niet gasloos), radiatoren handhaven - spouwmuur isoleren 60 mm - isoleren en vervangen diverse borstweringpanelen Rc=3,5 - vloerisolatie in de kruipruimte Rc=3,5 - dakisolatie plat dak Rc=6 met nieuwe dakbedekking - 8 stuks PV panelen, zuidorientatie - kierdichting op orde brengen - MV aanbrengen type C, CO2 gestuurd - Overal HR++ glas en ZR ventilatieroosters (kozijnen bestaand juiste detaillering hiervoor, geen aanpassingen en/of houtrotreparaties) - Schilderwerk na glasvervanging - Tja, renovatiejaar, dus ook ramen en deuren vervangen. - Verder geen onderhoudswerkzaamheden aan dakranden, fundatie, voegwerk etc. en geen asbestsanering opgenomen) Op basis van het bovenstaande is ? 25.000,-- tot 30.000 excl b.t.w. geen rare gedachte (seriematig). Bij doorrekening van een EPA-adviseur kan blijken dat er eventueel minder PV panelen nodig zijn, maar dat varieert per woning. Wat de prijs van de corporatiewoningen vaak negatief beïnvloed, zijn de kosten van badkamer, keuken en toiletingrepen en andere woningverbeteringen. Daardoor stijgen bovengenoemde kosten nog met duizenden euro's. Gaat de consument echter op zoek naar aanbieders, dan valt het vaak tegen om voor deze prijs het werk gedaan te krijgen, nog los van wie het gaat begeleiden.

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.
Energietransitie als sociale opgave

Meld je nu aan voor de Online Masterclass 'Energietransitie als sociale opgave' vanaf 21 januari.

Lees meer...

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren