netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Open Renda EventDag van de Bewoner

11 oktober 2018

Na het grote succes van vorig jaar keert ook in 2018 de Dag van de Bewoner terug. Deze keer is het thema ‘De identiteit van huurders in onze sector’. Dé bewoner bestaat niet! Daarom verdiepen wij ons op 11 oktober 2018 in de verschillende bewoners: (eenzame) ouderen, alleenstaanden, nieuwkomers, verwarde personen, mensen met schulden, studenten en gewone gezinnen.

Waarom is het zo belangrijk om ons verder te verdiepen in de wereld van bewoners die we denken te kennen? Omdat juist in hun leefwereld de grote energietransitie zal plaatvinden; bij renovatie en transformatie zetten we hun leefwereld op zijn kop en nemen onzekerheden (bijvoorbeeld over de toekomst) de overhand.

Renovatieprofessionals en corporatiemedewerkers hebben nog een wereld te winnen om vanuit de leefwereld van bewoners, samen, in een vroeg stadium, te bepalen wat er moet gebeuren en hoe dat zal gaan. Lukt het ons om de mismatch tussen nieuwe technieken en gebruikers op te heffen? In elk geval niet zonder het gebruikersperspectief van de diverse doelgroepen centraal te stellen.Verduurzaming van de bestaande voorraad is een ding, maar dat de woning betaalbaar blijft, gezond is en de wijk leefbaar blijft, zijn voor bewoners veel belangrijker zaken. Kortom, hoe krijgen we gelukkige en betrokken bewoners voor, tijdens en na een renovatie? Kunnen we dit moment benutten voor een toekomstbestendige vertrouwensrelatie voor de langere termijn? Dat is waar het om gaat op de Dag van de Bewoner op donderdag 11 oktober 2018.

Keynote speaker: Erik Dannenberg

Laat je onder andere inspireren door keynote speaker Erik Dannenberg, voormalig directeur van het Leger des Heils Noord-Holland en nu voorzitter bij Divosa, de vereniging voor gemeentelijke leidinggevenden in het sociaal domein. Zijn motto: iedereen hoort erbij, iedereen doet er toe, iedereen kan meedoen.

“In Nederland vinden wij onszelf doorgaans erg openminded. Maar er is bijna geen land ter wereld dat zo uitblinkt in het ‘doelgroepdenken’ als Nederland. Je wordt hier prima geholpen als je één probleem hebt. Maar een goed antwoord op multiproblematiek hebben we niet. We maken van mensen een cliënt in een dossier, en in dat dossier komt het gebrek centraal te staan. We denken voortdurend in zorgvragen, ook als het eigenlijk een leervraag of een zelfs een praktische woonvraag is. Een voorbeeld: een man met een psychiatrische achtergrond, die ’s nachts zijn buren wakker hield omdat hij gilt, kreeg een geluiddichte slaapkamer van de woningcorporatie. Er volgden een paar gesprekken en een kennismaking met de buren, en het probleem is naar ieders tevredenheid opgelost.”

“Zo’n oplossing vraagt wel een andere manier van denken. Hoe creëer je de goede context waarin mensen kunnen blijven functioneren? Hoe zoek je een antwoord op de vraag: welke bescherming heb jij nodig, om bijvoorbeeld je huis niet te verliezen? Daarvoor moet je beargumenteerd durven afwijken van het protocol. Durven zeggen: ja, er is een intern protocol, maar toch gaan we het anders doen. Je keuzes maken vanuit vertrouwen, en niet vanuit procedureel wantrouwen. Ja, dat is een hele omslag, zeker met het nog altijd sluimerende Blokchagrijn bij corporaties. Het is een geploeter van jewelste, maar ik ben ervan overtuigd dat we aan het begin van een kanteling zitten.”

Deelsessies

Je kunt op de Dag van de Bewoner 3 deelsessies volgen. Samen met onze partners verzorgen we de volgende deelsessies:

 • Rondleiding door Kanaleneiland – Bo-ex
 • Place2BU, een sociaal huurcomplex voor ‘dragers en vragers’ – Portaal
 • Kwetsbare ouderen - SOR
 • Omgaan met kwetsbare huurders: advies van een ervaringsdeskundige – Wonenbreburg
 • Gekke mensen bestaan niet. Mensen met problemen wel! – Talen
  buurman / buurvrouw omgaan
 • De mismatch tussen mens en techniek – Coen Hagedoorn
 • De bewoner zien als consument. Hoe bepaal je de doelgroep? – Jeroen van Hattum, Hostmanship
 • Renovatie als gouden moment voor sociale interventie - KnaapenGroep 

Verkiezing meest betrokken bewoner

In samenwerking met De Variabele organiseren we de verkiezing voor meest betrokken bewoner. Wie verdient deze eretitel? Uit alle genomineerden kiest de jury 1 winnaar. De uitslag zal bekendgemaakt worden aan het einde van de Dag van de Bewoner. Meer weten?

details

 • Locatie Utrecht
 • Onderwerp De identiteit van huurders in onze sector
 • Kosten 245 euro voor leden / 395 euro voor niet-leden

Aanmelden voor dit event?

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren