Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Cv-ketel eruit, warmtenet erin!

Birgit Barten - 8 april 2021

In de Tilburgse Kruidenbuurt gaan tweehonderd woningen van het gas over op een warmtenet (stadsverwarming). "Het is een van de eerste grote projecten waarbij van het gas wordt gegaan tijdens een groot onderhoud", vertellen Tom Emons van warmtebedrijf Ennatuurlijk, Paul Uppelschoten van Huybregts Relou en Hans Pars van WonenBreburg trots. Er werden modelwoningen opgeleverd zodat bewoners konden zien waar ze 'ja' tegen zeiden, deze kwamen ook nog eens goed van pas als uitwijkwoningen tijdens het grootonderhoud.

“Het project sluit perfect aan op de landelijke doelstelling uit het klimaatakkoord om de komende jaren een groot aantal woningen aardgasvrij te maken door ze aan te sluiten op een warmtenet”, vertelt Hans Pars, bestuursvoorzitter van WonenBreburg; de woningcorporatie achter de tweehonderd woningen. “De corporatiesector fungeert hierbij als startmotor.” Dat zie je ook bij het groot onderhoud in de Kruidenbuurt. Bij de tweehonderd woningen is de Cv-ketel vervangen door een afleverset waardoor de woningen kunnen worden aangesloten op het warmtenet. Dat is volgens de drie ondernemers nog niet veel vaker gedaan.

Voor WonenBreburg was dit het eerste project waarbij bestaande grondgebonden woningen op het warmtenet werden aangesloten. Hans Pars: “Dit vraagt heel veel aandacht voor en afstemming over de infrastructuur in de wijk en in de woning. Mensen willen liever geen woonruimte inleveren. We hebben daarom bijvoorbeeld de meterkast verplaatst, om zo min mogelijk ruimte te verliezen.”

Hoe werkt een warmtenet?

Op veel plekken is warmte beschikbaar. Een warmtenet wordt verwarmd met warm water dat komt van een warmtebron in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan een biomassacentrale, aardwarmte of restwarmte uit de industrie. Het warme water komt uiteindelijk via een afleverset binnen bij woningen en bedrijven en zorgt voor warmte (verwarming) en warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken. Gebouwen die zijn aangesloten op een warmtenet hebben dus geen cv-installatie meer en hebben geen gasaansluiting meer nodig. Via een warmtenet kunnen we hele straten en wijken aardgasvrij maken.

De werkzaamheden houden in dit renovatieproject niet op bij de voordeur!

“Het spannende bij dit project is de techniek”, vertelt Paul Uppelschoten. “Bij nieuwbouw is techniek vaak geen probleem, maar bij een bestaande woning, waarbij de warmte infra vanaf de zolder wordt aangestuurd en vanaf daar naar beneden gaat is wat anders. Hoe ga je dat maken?” Het had wat voeten in aarde, maar na een flinke puzzel lag er een plan. “Van het gas af moet je goed timen, een stappenplan bedenken en zorgen dat de onderhoudsmomenten goed samenvallen.” Zo moest het elektriciteitsnet verzwaard worden. Dat was een uitdaging in de compacte wijk die de Kruidenbuurt is.

Tom Emons: “De ruimte die eerst links zat, zat nu rechts. Het was voor ons nieuw, die puzzel. Bewoners moeten hier enthousiast van worden. Ondanks dat ze in de sores zitten, willen we dat ze achteraf zeggen: ‘het was toch best goed geregeld, we zitten in een mooie nieuwe gerenoveerde woning’. Het koken op inductie zal even wennen zijn, maar ze zullen er warmpjes bij zitten.”

Je moet dit vervolgens ook naar de bewoners communiceren. Daar kwam Kelly van Hoof, woonconsulent bij WonenBreburg, om de hoek kijken. Kelly: “Het overgrote deel van de bewoners zijn blij met de zaken die verbeterd worden aan de woning. De reactie die we in eerste instantie kregen op de renovatie was dus positief. We hebben de bewoners op verschillende manieren geïnformeerd. Via nieuwsbrieven, een app en contactmomenten. Contactmomenten waren bijvoorbeeld het houden van inloopmomenten, het bekijken van een modelwoning, huisbezoeken van de opzichters en uitvoerders. Daarnaast is er een klankbordgroep waar contact mee is en regelmatig overleg mee gevoerd wordt.”

Naast een aansluiting op het warmtenet krijgen de woningen in de Kruidenbuurt ook zonnepanelen. Beeld: Riesjard Schropp.

De renovatie in de Kruidenbuurt is in volle gang. Beeld: Riesjard Schropp.

De renovatie in de Kruidenbuurt is in volle gang. Beeld: Riesjard Schropp.

De aanleg van het warmtenet. Beeld: Riesjard Schropp.

De aanleg van het warmtenet. Beeld: Riesjard Schropp.

Zonnepanelen voor de woningen in de Kruidenbuurt. Beeld: Riesjard Schropp.

Modelwoning

In de Kruidenbuurt wonen verschillende gezinnen met een taalbarrière, het is niet altijd makkelijk om uit te leggen aan mensen die de taal niet helemaal beheersen dat het gas eruit gaat en de woning wordt aangesloten op het warmtenet. “We hebben veel tijd gestopt in de communicatie naar de bewoners toe, dat is natuurlijk ook noodzakelijk. We hebben ook een modelwoning gemaakt om het voor alle bewoners zo beeldend mogelijk te maken wat er stond te gebeuren. Wij begrijpen dat het heel lastig is om ja te zeggen wanneer je niet goed weet waar je precies ja op zegt”, aldus Paul Uppelschoten.

Er waren zeven woningen die leeg stonden en compleet zijn ingericht, bijna als een vakantiewoning. Gebruiksklaar. Dat bleek in de lockdown ook erg handig te zijn tijdens de renovatie, vertelt Hans Pars. “Het kan zijn dat iemand in een huishouden corona krijgt tijdens het groot onderhoud, dan kun je daar niet langs gaan. In zulke gevallen heb je een uitwijkwoning nodig. Ook met thuiswerken is een renovatie niet altijd gewenst, mensen kunnen uitwijken naar de modelwoningen om daar in alle rust te werken. Je hebt dat nodig om je project door te kunnen laten gaan. Voor de bewoner is het natuurlijk wel even schakelen. Paul Uppelschoten vult hem aan: “We hebben er niet voor niets twee uitvoerders op zitten. We leveren twee woningen per dag op, zo gaat het een stuk sneller. Door de coronacrisis wordt een renovatie veel meer maatwerk. Heeft iemand het virus, dan slaan we de woning even over en pakken we de volgende. Dat zorgt er wel voor dat de planning een puzzel wordt.”

Paul Uppelschoten: “Tijdens het gebruiksklaar maken van deze modelwoningen ga je al in gesprek en komt de aannemer met suggesties om het efficiënter te doen. Krijgen we hetgeen wat we willen? Kunnen er dingen beter in het proces? Je bent dus echt aan het testen of het is wat je voor ogen hebt. De verwachting tussen aannemer en opdrachtgever wordt zo optimaal. De risico’s in een project worden zo veel lager. Het is als een repetitie. Hans Pars vult aan: “Het investeren in het voortraject levert zoveel op in de daadwerkelijke uitvoering en de klanttevredenheid. Het laat zich ook in het eindresultaat zien, we merken dat er nauwelijks opleverpunten zijn. Het loont door aan de voorkant veel te investeren door na te denken wat erbij komt kijken, wat de verwachtingen van elkaar zijn en door de verantwoordelijkheden op de juiste plek te leggen loopt zo’n project goed.” Paul Uppelschoten benadrukt dat er bij dit project weinig faalkosten zijn. “Het is geweldig als je dat kunt voorkomen. Het project loopt soepel, maar financieel ook goed.”

Tom Emons: We gaan steeds vaker dit soort projecten krijgen. Hoe kunnen we dit op een zo’n veilig mogelijke manier met zo weinig mogelijk impact doen? We denken tijdens dit project al uitvoerig na over de infrastructuur. Wat is de meest efficiënte manier om de leidingen de wijk in te krijgen? Moeten we decentrale distributiestations aanpassen? We kijken naar de mogelijkheden om deze modulair in te richten. Je houdt rekening met de komende vijftien jaar en probeert het proces zo goed mogelijk samen in te richten.

We willen ervoor zorgen dat bewoners ambassadeur zijn van hun woning en blij zijn met het feit dat ze klaar zijn voor de toekomst. Samen met de partners in de wijk verfijnen we de methodes en brengen we de kosten naar beneden. Er is nog zoveel te doen om de doelen van 2050 te halen, daarom is ook dit project van groot belang.”

De renovatie in de kruidenbuurt is gestart in september 2020 en is naar verwachting eind 2021 afgerond.

Reacties

Onno Kleefkens - Phetradico 08 april 2021 18:06

Hoge temperatuur distributie voor het tapwater (met warmteverliezen tot 40%), geen na-isolatie van de woningen (dus hoge energie kosten voor de bewoners) en waar komt de warmte vandaan? Of heb ik het verkeerd? Het zijn maar een paar vragen die dit artikel opleveren.

In de Kruidenbuurt in Tilburg wordt de cv-ketel vervangen door stadswarmte. Beeld: Riesjard Schropp
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.
Wil jij klaar zijn voor een circulaire toekomst?

Kom dan naar de Dag van de Circulariteit. We trappen af op 15 april met een online kick-off.

Meld je nu aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren