Bij de herbestemming van een achttiende-eeuwse terpboerderij in Elst, is ruim 11.600 m² aan winkelvloeroppervlak verdeeld over twee verdiepingen. Aan de overkant van de oude Intratuin-locatie is in maart 2012 een drie keer zo grote winkel verrezen, waarbij de authentieke boerderij ingepast is in het geheel. Duurzaamheid en hergebruik hadden bij de transformatie de specifieke aandacht van architect Fred de Rijcke van Breddels Architecten.
nr 4 2012 schoonheid16
schoonheid
van boerderij
naar tuincaf?
Bij de herbestemming van
een achttiende-eeuwse terp-
boerderij in Elst, is ruim
11.600 m2
aan winkelvloer-
oppervlak verdeeld over
twee verdiepingen. Aan de
overkant van de oude Intra-
tuin-locatie is in maart 2012
een drie keer zo grote winkel
verrezen, waarbij de authen-
tieke boerderij ingepast is in
het geheel. Duurzaamheid
en hergebruik hadden bij de
transformatie de specifieke
aandacht van architect Fred
de Rijcke van Breddels
Architecten. tekst janneke klunder
foto's dick breddels
nr 4 2012schoonheid 17
consERvEREn
Een nieuw, groot en vooral duurzaam
pand, zo luidde de wens. De gemeente
dacht in eerste instantie dat de boerderij
uit de jaren dertig stamde, en dus werd
een sloopvergunning eenvoudig afgege-
ven. Totdat een historicus ontdekte dat
het een veel ouder pand was, en besloten
werd tot het conserveren van de boerderij.
De verweerde muren en kleine ramen zijn
nog zichtbaar in het gebouw.
ovAAlvoRmIgE vIDE
Het nieuwe tuincentrum moest een groene ontmoetingsplek worden en niet
zomaar een grote glazen kas(t). Daarom is het tuincentrum voorzien van een
op maat gemaakt klimaatsysteem, opgetrokken uit kwalitatief hoogwaardige
materialen en zowel van binnen als buiten royaal voorzien van groen. Het
markthallencomplex in Parijs is d? inspiratiebron geweest voor de ruime entree
van het tuincentrum. Brede stalen trappen met aan weerszijden grote glazen
liften, geven de uitstraling van een grand hotel uit het verleden. Bij binnen-
komst springt de ovaalvormige vide direct in het oog. Gekozen is voor een
binnen- en buitenbestrating van gebakken klinkers, omdat deze duurzaam zijn.
nr 4 2012 schoonheid18
Het regenwater van het dak
wordt in een waterkelder
opgevangen om als gietwater
te kunnen gebruiken. De achttiende-eeuwse boerderij
is behouden gebleven door deze
te transformeren tot horecagele-
genheid. Het bestaande woon-
huis bij de boerderij is daarbij
herbestemd voor kantoren.
Er is sprake van hemelwaterinfiltra-
tie door middel van open verharding
en wadi's als opvangbuffer. De
waterberging telt ongeveer 2000 m?
oppervlak, een gedeelte hiervan is
aangelegd als plasdraszone.
De scheiding van
afvalstoffen vindt zo
veel mogelijk binnen
het bedrijf plaats.
Voor de verwarming van het
tuincentrum is er een warmte-
pomp ge?nstalleerd in de hal.
Er is veel groen inge-
bouwd; per parkeerplaats
is ??n boom geplant.
In de boerderijwinkel
worden zo veel moge-
lijk producten uit de
streek verkocht.Voor de verlichting is
gekozen voor energie-
arme, daglichtgestuurde
verlichting.
BElEvIng vAn BoERDERIj
In de historische boerderij en het naastgelegen woonhuis
(1270 m2
BVO) zijn verschillende functies aanwezig. Een
restaurant, een landwinkel met streekproducten, een
kantoor, een bakkerij die zowel het restaurant als de land-
winkel bedient, en de horecavoorziening van het tuincen-
trum met 400 zitplaatsen. Op de uitgifteplaats in het
restaurant is een betonnen vloer gestort zodat de beleving
van het skelet van de boerderij volledig tot zijn recht komt.
glAzEn ovERkAppIng
Door middel van een 25 m brede en 14 m hoge
glazen overkapping is de boerderij volledig
ge?ntegreerd met het tuincentrum. Het casco is
hersteld, waarbij de rest van het gebouw zo veel
mogelijk intact is gelaten. Door middel van een
grote poort is het horecagedeelte volledig af te
sluiten van het tuincentrum. Bij het betreden van
de boerderij zetten mensen hun wagentje weg
in een parkeersysteem dat tegen de oplopende
helling van de voormalige terp is gebouwd.
breddelsarchitecten
Reacties