netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Blockchain in de keten

vrij 28 juni 2019
artikel

Wat is het potentieel van Blockchain in de ketensamenwerking? En dan met name voor meer financiële beheersing? Ben Visser schreef zijn masterthesis aan de TU Delft over dit onderwerp en vertelt in dit artikel alles over zijn bevindingen.

Voor mijn masterthesis aan de TU Delft (Construction Management & Engineering) onderzocht ik het potentieel van Blockchain voor meer financiële beheersing in ketensamenwerkingen. Uit dit onderzoek bleek dat blockchain zeker potentie heeft om ketensamenwerkingen te optimaliseren, maar dat daarvoor eerst de processen op orde moeten zijn. Iets waar het in de keten vaak aan ontbreekt.

Tijdens het onderzoek kreeg ik een mooi kijkje in een aantal grootschalige onderhoudsprojecten binnen de sociale woningbouw, waarbij er sprake was van ketensamenwerking. Gedurende het traject kwam ik tot de conclusie dat blockchain in de letterlijke betekenis van het woord te abstract is om het goed bespreekbaar te kunnen maken met ketenpartners. Dat is eigenlijk ook niet nodig. Het is met name belangrijk dat er binnen de organisatie in ieder geval één aanjager is die begrijpt hoe blockchain werkt en weet wat je ermee kan. Deze persoon moet daarna proberen om het zoveel mogelijk terug te brengen naar de belevingswereld van de rest.

Weet jij hoe het internet werkt?

Zelf breng ik het vaak terug tot deze vraag: “Weet jij hoe het internet werkt?” Natuurlijk is de kans bijzonder klein dat iemand dit weet, maar we gebruiken het internet wel massaal voor bijna alles in ons dagelijks leven. Ik raad aan om blockchain op exact dezelfde manier te benaderen. Voornamelijk omdat je de échte technologische ontwikkeling en toepassing ervan over wil laten aan de experts. Het is dus niet nodig dat iedereen binnen de organisatie exact weet hoe een zogenaamde hash zorgt voor een onhackbare versleuteling van je gegevens. Of op welke manier het peer-to-peer karakter van een netwerk zorgt voor complete transparantie. En dat je er met smart-contracts voor zorgt dat al je administratie autonoom geregeld is, zonder dat je daar mensen voor hoeft te vertrouwen.

Het enige dat je echt hoeft te weten over blockchain is het volgende: blockchain is een gedeeld digitaal logboek dat volledig transparant en betrouwbaar is. Om daar uiteindelijk iets mee te kunnen, moeten we wel zorgen dat onze eigen organisatie zo ingericht is dat een computer er chocola van kan maken. En dat is nu net de grootste uitdaging. Het logische en rationele karakter van een computer staat in de meeste gevallen namelijk haaks op de manier waarop mensen met elkaar werken.

"Blockchain is een gedeeld digitaal logboek dat volledig transparant en betrouwbaar is."

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren