Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Bezuinig jij op brandveiligheid?

Wet stelt minimale eisen aan brandveiligheid Fleur Reijngoudt, Fleur Reijngoudt - 9 mei 2017

Van oliebranden in Irak tot scheepsrampen op de Atlantische oceaan. Als brandweercommandant vloog Jack van Schoonneveldt de wereld over om branden te blussen. Toen hij twaalf was ging Van Schoonneveldt bij de vrijwillige brandweer. Daarna volgt een indrukwekkend cv. Ook voor dit gesprek komt Van Schoonneveldt, inmiddels 70 jaar, net uit het vliegtuig. Met schorre stem van de airco en aanstekelijk enthousiasme vertelt hij over de brandveiligheid van toen en nu. "Er is de afgelopen zestig jaar veel veranderd."

In Nederland liggen regels rond brandveiligheid besloten in het Bouwbesluit. Maar de wet stelt maar minimale eisen op dit gebied. De overheid is vaak strenger. In een eerder stuk schreven we al dat de overheid in veel gevallen ‘overvraagt’ als het gaat om de veiligheidsregels rond brandveiligheid. In zijn rol als adviseur vertelt Van Schoonneveldt gebouweigenaren, waaronder geregeld corporaties, aan welke eisen ze volgens de wet minimaal moeten voldoen. Van Schoonneveldt: “De (lokale) overheid kan vragen wat ze wil, maar het gaat erom dat je voldoet aan de wet. Of jij dat vervolgens veilig genoeg vindt, moet je zelf bepalen. Dat is een keuze. Méér is natuurlijk altijd mogelijk, maar niet altijd per se beter. Meer brandveiligheidsmaatregelen kosten uiteraard ook meer geld.”

De wet zegt eigenlijk dat je iedereen net op tijd veilig buiten moet kunnen krijgen. Dat het gebouw daarna volledig affikt, is daarin niet meegenomen

Je zou zeggen dat een corporatie niet bezuinigt op de veiligheid van haar bewoners, ‘maar als je opeens ergens 8 miljoen vandaan moet trekken om je woningen brandveilig te maken, schrik je je toch rot’. De regels voor nieuwbouw zijn daarbij altijd strenger dan die voor de bestaande bouw. Zo moet je in de nieuwbouw een vluchtroute hebben van maximaal dertig meter. In de bestaande bouw mag dit 75 meter zijn. “De wet zegt eigenlijk dat je iedereen net op tijd veilig buiten moet kunnen krijgen. Dat het gebouw daarna volledig affikt, is daarin niet meegenomen.”

Nieuwbouw versus bestaande bouw

De moeilijkheid zit ‘m in twee zaken. Als jij een pand transformeert, wil de overheid het pand bestempelen als een nieuwbouwpand. Dit omdat het gebouw een andere functie krijgt en dus ‘nieuw’ is. Volgens Van Schonneveldt én volgens de wet is dit niet waar. Ten tweede zegt de wet dat een nieuw pand ‘bestaand’ wordt, zodra je het in gebruik neemt.

Over de belangrijkste regels uit het Bouwbesluit en hoe hiermee om te gaan, hebben we het samen met Van Schoonneveldt op 30 mei. Daarbij raken we vast en zeker nog aan de eigen verantwoordelijkheid van de corporatie en bewoners, de zorgplicht van de corporatie en de toekomst. In 2019 ligt er hoogstwaarschijnlijk een nieuw Bouwbesluit. Eigen verantwoordelijkheid wordt daarin een stuk belangrijker. Omgaan met Amerikaanse praktijken als miljoenenclaims worden misschien wel zaken die in de nabije toekomst praktijk worden.

De workshop wordt mede mogelijk gemaakt door Faay. Zij zijn leverancier in onder andere brandwerende wanden en plafonds. De workshop belooft spannende discussies, want volgens de wet hoeft een wand ‘maar’ twintig minuten brandwerend te zijn. Wat is jouw visie op brandveiligheid en hoeveel geld heb je ervoor over? We hopen dat je de 30ste met ons meepraat. Hier kun je je aanmelden.

Programma

  • Wat betekent brandveiligheid voor jou?
  • Een mini-college van Jack van Schoonneveldt over brandveiligheid en gelijkwaardigheid. Aan welke eisen moet je voldoen en welke keuzes zijn aan jou om te maken?
  • Aan de slag: hoe maak jij dit pand brandveilig (genoeg)?
  • Terugkoppeling en afsluiting

Jack van Schoonneveldt

Over vroeger praten is leuk, maar daar hebben klanten niets aan. Je moet bij de tijd blijven, is Van Schoonneveldt, tegenwoordig technisch directeur brandveiligheid en milieu bij vb&t, van mening. Naast deze functie is de oud-brandweercommandant ook nog directeur van STE Caribbean, een gespecialiseerde dienstverlener op Curaçao en Bonaire op het gebeid van brandveiligheidsadvies, -onderzoek en Fire Safety Engineering, duurzaam bouwen, milieutechniek en oliebestrijding. Daarnaast moet Van Schoonneveldt nog zeker één keer per jaar naar Amerika om zijn NFPA-diploma te mogen behouden. De National Fire Protection Association is volgens deze expert dé leider op het gebied van kennis en wetenschap rond brand(veiligheid). Sterker nog: “In Nederland lopen we altijd een beetje achter. Daar doe je niets aan, maar zo is het wel.”

Reacties

Jack van schoonneveldt 28 januari 2020 20:03

Hallo Herman. Uiteraard leef ik nog. Leuk om iets te horen. Laten we bijpraten. Bel mij via 0681780280

Herman en Netty van Bruggen 29 oktober 2019 11:47

Hoi Jack, leef je nog? Door Boris moesten we aan je jonge jaren denken!!! Hartelijk gegroet, Herman en Netty.

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren