Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Saskia van Bohemen: De branche is best conservatief

22 september 2016

Sinds de zomervakantie hanteert Renda een nieuw concept wat betreft onze welkomstinterviews. Middels vijf vragen aan een nieuwe Renda-partner stellen wij ze aan jullie voor. In deze eerste editie Saskia van Bohemen, sinds 2013 algemeen directeur van BoWall.

Wat is BoWall?

"BoWall is geen bedrijf maar een product wat is ontstaan uit een samenwerking van Knauf, Technische Unie en Bohebiflex. Igo van Bohemen, mijn vader en bedenker van het concept, bedacht in 2008 een nieuw soort goot die hij heeft laten ontwikkelen onder de naam Bohebiflex. Hij ergerde zich eraan dat je een wand steeds moest openbreken wanneer je installatie-aanpassingen doet. Ook het feit dat je jaren voor de oplevering van een bouwproject al moet bedenken waar je de kabels en leidingen in de wand wilt hebben, was in zijn ogen volstrekt achterhaald."

"BoWall is een slimme installatiewand die gemakkelijk is aan te passen en tevens simpel te bereiken is. De wand is geschikt voor alle soorten bouw en bestaat uit een wand, een basisinstallatie en een volledig geïntegreerde goot die is afgedekt met een afneembare plint."

Het geheim zit dus in de goot. Het is niet meer nodig om van tevoren te bepalen waar je de installaties en bekabeling wilt hebben. Via de plint heb je immers toegang tot de volledige wand, ook als het gebouw al in gebruik is. Onze wandoplossingen worden zowel via de afbouwer als de installateur verkocht. Zowel de gips metal stud wanden van Knauf als de goot zijn uitgebreid getest en goedgekeurd op brand, geluid en stabiliteit."

Welke van de Renda-thema's vinden jullie het belangrijkst en waarom?

"We stimuleren efficiënter materiaalgebruik en minimaliseren wachttijden, wat uiteindelijk leidt tot lagere kosten, zowel tijdens de bouw als in de gebruiksfase van een gebouw. Daarmee zijn duurzaam bouwen en integraal samenwerken in onze ogen onontbeerlijk voor een succesvolle bouwsector vandaag de dag."

Hoe helpen jullie de sector vooruit? 

"De afbouwer en installateur hoeven niet meer op elkaar te wachten, want de afbouwer plaatst eerst de volledige wand, daarna komt de installateur pas in beeld. De afbouwer hoeft vervolgens niet meer terug te komen om de wand te sluiten. Het gaat dus sneller, maar er worden ook minder fouten gemaakt. Op de traditionele manier, wanneer de wand al gesloten is en er nog installatie-aanpassingen uitgevoerd worden, moet de wand opengebroken worden. Bij BoWall niet. Je verwijdert simpelweg de plint en de hele wand is bereikbaar. Kortom, het is goedkoper, sneller en milieuvriendelijker in vergelijking tot de traditionele bouwmethode. Bovendien is het prettiger voor bewoner. Hij bepaalt zelf wanneer en waar hij stopcontacten, lichtpunten, databekabeling en dergelijke wil hebben."

Hoe goed kennen jullie de bewoner en wat doen jullie eraan die bewoner te leren kennen?

"Het contact met de bewoner loopt via onze afnemers zoals afbouwers, installateurs, architecten, adviseurs en opdrachtgevers. We zijn voortdurend bezig met het door ontwikkelen van de wand waarbij we veel en vaak met onze afnemers sparren. Door in te spelen op bewonerswensen kunnen we onze producten steeds opnieuw verbeteren."

Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

"Nieuwbouw is alleen noodzakelijk in het geval de huidige woningen echt niet meer toereikend zijn of niet meer kunnen worden herontwikkeld. Ons idee is dat herontwikkelen een stuk duurzamer is dan nieuw bouwen. Ik vind dat de bouw beter en efficiënter moet leren werken en niet steeds bij elk project het wiel opnieuw moet willen uitvinden. Het is niet nodig en is te conventioneel. Onderaannemers werken onvoldoende samen en stellen het werk niet goed op elkaar af. Hierdoor zijn de processen inefficiënt en duren ze langer, wat tijd en dus geld kost. Met BoWall doe je aan ontkoppeld bouwen, waardoor het werk sneller, efficiënter en goedkoper wordt uitgevoerd. Voorwaarde is wel dat het proces van tevoren met alle partijen is afgestemd en iedereen moet zich daaraan houden. Dit is een andere manier van werken waaraan de partijen in eerste instantie moeten wennen. We hebben echter gemerkt dat, als ze eenmaal bekend zijn met BoWall en het nieuwe werkproces volgen, iedereen er erg gelukkig mee is."

Wat wil je nog kwijt?

"Het zou zo fijn zijn als de bouwbranche de stap durft te nemen naar ontkoppeld bouwen. De branche is best conservatief en dat begrijp ik wel want er zijn grote bedragen en risico's mee gemoeid. Maar als we zo traditioneel blijven werken zoals we dat nu doen, dan wordt bouwen en ook herontwikkelen onbetaalbaar. Ik kan me zelfs voorstellen dat aannemers links en rechts ingehaald zullen worden door nieuwe partijen die het zelf en op een andere manier gaan organiseren, buiten de aannemerij om. Neem bijvoorbeeld de automotive branche. Daar kunnen wij nog veel van leren."

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren